Cum te pensionezi pe caz de boală. Etapele, explicate pas cu pas

foto: Freepik
foto: Freepik

Află din informațiile de mai jos cum te poți pensiona pe caz de boală! Iată tot ce trebuie să știi!

Toate persoanele asigurate și cele care îndeplinesc obligații militare și au suferit pierderi totale sau parțiale ale capacității de muncă ca urmare a accidentelor, bolilor profesionale sau bolilor obișnuite au posibilitatea să solicite pensia de invaliditate, potrivit cnpp.ro.

De asemenea, elevii, studenții și ucenicii care au suferit pierderi parțiale sau totale ale capacității de muncă au opțiunea de a opta pentru pensia de invaliditate.

Dreptul la acest tip de pensie îl au şi persoanele asigurate cărora le-a fost afectată capacitatea de muncă în urma evenimentelor din decembrie 1989.

Obligatoriu, trei luni de concediu

Medicul acordă pacientului concediu medical pe toată perioada cât acesta nu mai e capabil să muncească.

„După cumularea a 90 de zile de concediu medical în ultimul an, se înaintează dosarul medical Comisiei teritoriale de expertiză a capacităţii de muncă“, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

În urma evaluării, comisia poate propune pensionarea medicală temporară, cu reevaluare periodică sau definitivă – în funcţie de gravitatea bolii.

„Cazurile cu potenţial de ameliorare pot fi menţinute în concediu medical vizat lunar de comisie, până la reluarea capacităţii de muncă“, explică medicul de familie.

Decizia de pensionare se stabilește în urma evaluării bolii, iar încadrarea se efectuează în funcție de nivelul de gravitate al invalidității.

Astfel, pensionarea de invaliditate de gradul I se referă la pierderea totală a capacității de muncă, cum se întâmplă în cazul afecțiunilor precum cancerul și tuberculoza.

În cazul bolilor de gradul II, se pierde aptitudinea de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire, astfel încât pacienții nu necesită însoțitori.

Pensionarea pe caz de boală de gradul III indică faptul că pacientul nu mai are capacitate deplină de muncă, dar poate practica o activitate profesională cel puțin patru ore, cuprinzând în această categorie bolile de inimă și cele psihice ușoare.

Decizia de pensionare poate fi contestată într-un interval de 30 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel