Diverse studii au analizat bananele ca fiind o resursă eficientă atât pentru a învinge sindromul de sevraj, cât și pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară redusă la persoanele care au fost fumătoare timp de ani de zile.
Unul dintre cele mai frecvente obiective este renunțarea la fumat, un obicei care, deși crește riscul de a dezvolta numeroase boli, nu este atât de ușor de abandonat cum ar putea părea. Știința investighează resurse pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe, concentrându-se, oricât de ciudat ar părea, pe domeniul alimentar.
Cheia dependenței de tutun este nicotina, o substanță care provoacă nu doar o dependență fizică (o dată început, obiceiul cere din ce în ce mai mult), ci și una mentală și emoțională. De aceea este dificil de renunțat, iar simptomele sevrajului includ, printre cele mai frecvente, amețeli, iritabilitate, anxietate, tulburări de somn sau probleme de concentrare.
Deși tutunul este responsabil pentru nenumărate patologii, inclusiv boli grave și mortale precum cancerul, și în ciuda campaniilor de conștientizare întărite de autoritățile sanitare, în prezent 1.300 de milioane de persoane din întreaga lume se află în această situație de dependență, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Studii științifice recente s-au concentrat asupra identificării celor mai importante bariere cu care se confruntă persoanele fumătoare atunci când doresc să renunțe la acest obicei, precum și asupra tipului de resurse de care au nevoie pentru a reuși. Este un efort individual, iar acest lucru poate fi deosebit de greu dacă la locul de muncă sau acasă împărtășești viața cu persoane fumătoare. Ceva atât de simplu precum consumul unor fructe, în acest caz o banană, poate servi ca distragere și ca formă de vindecare.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Esin Deniz
O echipă de cercetători din Kenya a observat comportamentul a 49 de pacienți cu probleme de sănătate mintală care erau fumători, însoțindu-i în procesul de renunțare la fumat, și au descoperit că stimularea orală a fost esențială pentru a reuși. Aceasta se traduce prin mâncat pentru a nu simți anxietatea provocată de fumat. Cu scopul de a oferi opțiuni sănătoase și reglementate, le-au oferit banane, dar și ouă crude sau gumă de mestecat. Ca rezultat, aveau mintea distrată și controlau, de asemenea, sevrajul și durerile de cap, printre alte simptome.
Fumatul duce inevitabil la pierderea capacității pulmonare, fiind principala cauză a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). La nivel organic, tutunul afectează alveolele, căile respiratorii și mucoasa pulmonară, ceea ce face ca plămânii să aibă dificultăți în a mobiliza aerul, iar, mai devreme sau mai târziu, vor apărea dificultăți de respirație.
Un studiu internațional recent a observat cum aportul dietetic a îmbunătățit capacitatea pulmonară a 680 de persoane din trei țări pe parcursul a zece ani. Aici, banana s-a dovedit a fi esențială pentru a încetini disfuncția pulmonară la pacienți. Statisticele au fost la fel de satisfăcătoare și în ceea ce privește merele, deși roșiile au avut cele mai bune rezultate. Consumarea celor trei alimente a fost asociată cu o îmbunătățire a stării de sănătate la persoanele care au fost fumătoare, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News