Cum ți se calculează pensia, dacă ai muncit în străinătate. Cum ajungi la 1.400 de euro

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

În unele ţări din Europa, trebuie să fi lucrat o anumită perioadă minimă de timp pentru a beneficia de pensie. Ce se întâmplă când se cumulează perioadele de activitate din mai multe ţări? Ce pensie vei primi? Iată ce trebuie să ştii...

În unele ţări din Europa trebuie să fi lucrat o anumită perioadă minimă de timp pentru a beneficia de acest drept. Ce se întâmplă când se cumulează perioadele de activitate din mai multe ţări? Ce pensie vei primi? La nivel de instituţii se comunică prin intermediul unor formulare internaţionale. Iată ce trebuie să ştii despre asta şi un exemplu de cum este calculată pensia comunitară.

Calculul pensiei comunitare pentru români

Uneori, instituţia care se ocupă de pensii ţine cont de perioadele lucrate în alte ţări UE. Ca şi cum ai fi lucrat tot timpul în acea ţară! Doar aşa ai putea avea dreptul la o pensie (principiul cumulării perioadelor de contribuţie).

De exemplu, dacă ai lucrat 4 ani în Germania şi 32 în România. În Germania ar fi trebuit să lucrezi minim 5 ani pentru a obţine dreptul la o pensie. În mod normal, nu ai putea beneficia de regimul pensionistic german, pentru că ai lucrat doar 4 ani. Dar instituţia de pensii din Germania trebuie să ia în considerare şi anii în care ai lucrat în România. Recunoaşte dreptul tău şi la final îţi erogă pensia pentru cei 4 ani în care ai lucrat şi contribuit în Germania.

Pentru contribuţii pe o perioadă mai mică de un an, ar putea să se aplice o regulă specială. Unele ţări NU acordă pensie pentru perioade scurte de timp. Contribuţiile tale din acele luni în acea ţară nu vor fi pierdute. Vor fi considerate ca atare în ţara în care ai lucrat cea mai mare perioadă, în cazul nostru, România.

Fiecare ţară va stabili cota sa pentru tine

Instituţia fiecărei ţări în care ai lucrat va calcula cantitatea de contribuţii la asigurările sociale. Fiecare va stabili cota pe care trebuie să o plătească. Evident, vor ţine cont de toate perioadele de contribuţii în toate ţările UE. La final, se face cumulul perioadelor de contribuţie în toate ţările. Se va calcula cât este pensia pe care ai putea să o primești dacă ai fi contribuit doar în acel stat (aşa zisa pensie teoretică). Apoi, acea sumă va fi adecvată pentru a reflecta exact perioada de contribuţie în acea ţară - prestaţia pro-rata.

Dacă îndeplineşti condiţiile pentru a avea dreptul la pensia naţională, dincolo de perioadele de contribuţie maturate în alt stat, ţi se va calcula cota naţională (independentă), scrie Rador, citând ziarulromanesc.de.  Instituţia pensionistică va confrunta prestaţia prorata cu cea independentă şi o vei primi pe cea care are o sumă mai mare. Decizia fiecărei ţări îţi va fi trimisă cu formularul P1.

Cum ajungi la 1.400 de euro

Un exemplu: ai lucrat 20 de ani în Franţa şi 10 în Spania. Autoritatea franceză calculează pensia naţională pentru cei 20 de ani în Franţa. Să zicem, 800 de euro. Apoi, calculează suma teoretică: cât ai fi primit pensie dacă ai fi lucrat toţi cei 30 de ani în Franţa. Să zicem, 1.500 euro.

La final, prorata, adică partea pentru anii care ai lucrat în Franţa: 1.500 euro x 20 ani în Franţa împărţit la 30 ani total = 1000 euro. Ai dreptul la 1000 euro. Pentru calculul pensiei din mai multe ţări UE, autoritatea spaniolă va calcula şi ea pensia naţională.

Pentru că ai lucrat mai puţin decât perioada minimă cerută, de 15 ani, ai fi primit pentru toată perioada în Spania, să zicem, 1200 euro. Pensia prorata pentru anii lucraţi în Spania : 1200 euro x 10 ani împărţit la 30 total = 400 de euro. La final, vei primi suma de 1.400 de euro.

Fiecare din aceste ţări care îţi recunoaşte o pensie va trebui să trimită suma în contul bancar din ţara unde eşti rezident. Asta dacă, după ieşirea la pensie, locuieşti în UE. Altfel, s-ar putea să ţi se ceară să deschizi un cont într-una dintre ţările UE care îţi plăteşte pensia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel