Oare câți părinți nu au fost auziți că se plâng de ”tirania” pe care trebuie să o suporte din partea copiilor, atunci când ajung acasă? Deseori, un anumit comportament necorespunzător sau o expresie ”aruncată” autoritar din partea unui copil, sunt acțiuni, care repetate, vor defini adolescentul ale cărui cerințe vor crește, proporțional cu atitudinea lui intolerantă, explică Ion-Ovidiu Pânișoară, profesor universitar, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.
Astfel, un șef dificil la serviciu, definit în 2006 de S. Belding, un șef de tip rege sau regină, care poate să aibă o atitudine disprețuitoare (sau chiar agresivă) și se poartă de parcă toată lumea care nu este de “sânge albastru” trebuie să trăiască doar pentru a-i îndeplini dorințele, poate fi depășit de un rege micuș și foarte vocal, dar acasă.
Potrivit lui Vallieres (2010), acesta se recunoaște simplu după următoarele caracteristici: are un sentiment de control sau de importanță (chiar de putere); cere nerăbdător ceea ce dorește; acceptă greu amânările (nu-i place să i se ceară să aibă răbdare); vrea să fie mereu în centrul atenției; are tendința de a vrea să aibă întotdeauna dreptate; manipulează mediul (oamenii din jur) pentru a obține ceea ce vrea; se simte la același nivel cu adulții (se amestecă deseori în discuțiile acestora) sau consideră că totul îi este permis.
În acest caz, părinții nu ar trebui să se amuze și nici să tolereze asemenea comportamente, ci trebuie intervenit rapid, întocmindu-se o listă cu reguli de urmat, lăsându-i-se, totodată, copilului libertatea unor decizi personale.
Potrivit profesorului Pânișoară, părintele trebuie să-și asume și riscul de a deveni ”extrem de nepopular” în ochii copilului, întrucât numai fermitatea aplicării unor reguli obiective ”o să ajute copilul să înțeleagă și să accepte să renunțe la “prerogativele regale”.
Citește mai mult pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu