Coaja acestui fruct, la fel ca și în cazul altora, are o serie de beneficii pentru sănătate, fiind, în plus, o sursă de fibre și antioxidanți.
Piersica este unul dintre cele mai consumate fructe în țara noastră. La fel ca și alte produse de acest tip, poate fi folosită în diverse preparate și este o adevărată delicatesă pentru papilele gustative.
La fel ca și alte tipuri de fructe, piersica poate fi consumată cu coajă. Unii preferă să o curețe, dar trebuie să știe că pierd astfel o cantitate importantă de nutrienți esențiali.
Un studiu publicat în revista Current Research in Food Science în 2023 a analizat cojile mai multor fructe: măr, strugure, piersică și curmal dulce. În acest raport s-a dezvăluit că partea exterioară a acestor produse conține cea mai mare cantitate de antioxidanți, precum epicatechină, epigalocatechină sau galocatechină. Cu alte cuvinte, coaja are mai mulți antioxidanți decât pulpa sau semințele.
Din acest motiv, autorii studiului "O strategie pentru obiceiuri alimentare sănătoase cu fructe zilnice" recomandă "consumul fructelor întregi, în loc de eliminarea cojilor, pentru a obține maximum de beneficii pentru sănătate."
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stockking
Problema este că majoritatea fructelor și legumelor pot conține reziduuri de pesticide folosite pentru controlul dăunătorilor. În acest sens, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) a explicat câteva obiceiuri care pot fi adoptate pentru a evita consumul de pesticide. Cel mai eficient este să curățăm fructele și legumele. Problema este că, în acest fel, pierdem o mare parte din fibre, precum și vitamine și minerale.
Pentru a putea consuma coaja fără niciun risc, OCU a afirmat că este necesar să spălăm fructele și legumele timp de mai mult de un minut cu apă călduță. În plus, adaugă: „Dacă le speli într-o cratiță, adaugă puțin bicarbonat de sodiu și clătește la final”.
Organizația atrage atenția și asupra agriculturii ecologice. A asigurat că aceasta este „o alternativă interesantă”, dar trebuie să verificăm dacă produsul are sigiliul care o garantează. „Nu înceta să speli aceste produse, deoarece un produs organic nu este lipsit de murdărie și agenți patogeni”, a dezvăluit OCU.
Unul dintre beneficii este că poate îmbunătăți digestia. Conține o cantitate semnificativă de apă și fibre, ceea ce este deosebit de benefic pentru flora intestinală. De asemenea, poate stimula pofta de mâncare și producția de secreții gastrice.
Este un aliat bun pentru vedere datorită prezenței luteinei și a carotenului, care sunt benefici pentru sănătatea oculară. De fapt, poate preveni formarea cataractei. Este un diuretic perfect și este recomandat pentru hipertensiunea arterială. În plus, seleniul și zincul, alături de acidul clorogenic din piersică, fac din acest fruct un adevărat protector împotriva bolilor degenerative, cum ar fi anumite tipuri de cancer, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu