Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale. Medicul nutriționist Anca Ioniță a dezvăluit.
Sarmalele sunt un preparat tradițional în multe țări din Europa de Est, iar în special în România sunt asociate adesea cu sărbătorile de iarnă. Medicii nutriționiști ne explică cum să le preparăm pentru a fi un fel de mâncare sănătos.
Sarmalele pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar este important să le consumăm cu moderație. Pot avea un conținut caloric mai mare din cauza combinației de carne și orez, iar grăsimea adăugată în compoziție poate crește valoarea calorică. Sunt un preparat tradițional și delicios, dar potrivit medicilor nutriționiști, acestea trebuie consumate cu moderație sau preparate în așa fel încât să fie o alegere sănătoasă.
Sarmalele, această emblemă a tradiției culinare românești, devin protagonistele meselor festive, mai ales în timpul sărbătorilor de Crăciun. Cu toate că pot reprezenta o sursă semnificativă de calorii, există o abordare sănătoasă a pregătirii lor, astfel încât să nu compromitem aspectul gustos care ne aduce aminte de tradiție și sărbătoare.
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se prepară cele mai sănătoase sarmale.
”Sarmalele reprezintă preparatul tradiţional al românilor în ziua de Crăciun. Chiar dacă pot reprezenta o sursă mare de calorii, acestea pot fi preparate sănătos, scăzând nivelul energetic furnizat. Sarmalele au în compoziţie toţi nutrienţii esenţiali organismului. Proteina fiind reprezentată de o carne slabă, poate fi porc, însă muşchiul sau cotletul. Sau pot fi făcute din carne de curcan ori pui.
Sursa de carbohidrat este reprezentată de orez, acesta nu trebuie folosit în cantitate foarte mare, ci doar să lege preparatul. Iar varza reprezintă sursa ideală de fibre şi probiotice”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Citește mai departe pe dcmedical.ro>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News