Cum trimite Iranul arme în Federația Rusă

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Iranul a expediat peste 300.000 de obuze de artilerie și un milion de cartușe de muniție către Rusia prin Marea Caspică în ultimele șase luni.

Iranul a folosit în mare parte zborurile de marfă pentru a expedia arme către Rusia, ceea ce este aproape imposibil de oprit de către țările occidentale, iar blocarea transportului de arme în Marea Caspică ar necesita acordul fostelor republici sovietice din zonă, scrie JPost, care citează Wall Street Journal.

Oficiali din Orientul Mijlociu au declarat pentru The Wall Street Journal că cel mai recent transport de arme despre care se știe că a traversat Marea Caspică către Rusia a părăsit Iranul la începutul lunii martie pe o navă de marfă rusă, transportând 1.000 de containere cu 2.000 de obuze de artilerie.

Iran, Rusia și conexiunea la Marea Caspică

Pe 24 aprilie, comandantul CENTCOM al SUA Michael „Erik” Kurilla a vizitat Turkmenistanul, care se învecinează și cu Marea Caspică. În timp ce Kurilla se afla în Turkmenistan, ministrul de externe al Turkmenistanului, Rasit Meredow, se afla la Washington, DC, întâlnindu-se cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

În plus, săptămâna trecută, Israelul a deschis prima sa ambasadă în Turkmenistan.

Acest lucru vine și după viceamiralul Brad Cooper de la Flota a cincea SUA a făcut o vizită neanunțată în Turkmenistan la începutul acestei luni, potrivit The Wall Street Journal.

A cincea flotă a SUA are sediul în Bahrain și este activă în Golful Persic, Marea Roșie și Marea Arabiei. Printre numeroasele responsabilități se numără securitatea maritimă în regiune, care include combaterea tentativelor de contrabandă iraniană.

De exemplu, la 1 decembrie, Marina SUA a reușit să intercepteze o navă iraniană care făcea contrabandă cu mai multe arme în Yemen, unde ar fi mers la rebelii Houthi susținuți de Iran.

Forțele britanice aliate SUA din regiune au interceptat, de asemenea, mai multe tentative de contrabandă cu arme iraniene în ultimele luni.

Toate acestea au loc pe fondul aprofundării legăturilor dintre Moscova și Teheran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel