Misiunea îi va ajuta pe astronauții care vor cerceta în curând Luna, permițându-le să folosească apa pentru hidratare, combustibil și chiar pentru a respira, stabilind în cele din urmă o prezență umană.
Publicitate
Prima navă spațială privată se află în prezent pe Lună, pregătindu-se să caute semne de apă în mediul lunar.
Odysseus, un modul de aterizare fără echipaj în valoare de 118 milioane de dolari, construit de Intuitive Machines, a efectuat o aterizare ușoară în apropierea polului sudic al Lunii, joi, la ora 18:24 ET.
Polar Resources Ice-Mining Experiment -1 al NASA este legat de exteriorul navei, care în curând va săpa la suprafață, va colecta regolit și va analiza praful lunar cu o multitudine de instrumente puternice.
Misiunea îi va ajuta pe astronauții care vor cerceta în curând Luna, permițându-le să folosească apa pentru hidratare, combustibil și chiar pentru a respira, stabilind în cele din urmă o prezență umană.
"Potrivit datelor obținute de navele spațiale care orbitează în jurul Lunii, oamenii de știință cred că regiunile polare sunt bogate în apă sub suprafața lunară", a transmis NASA într-un comunicat.
"Dar nu am explorat niciodată aceste regiuni sau nu am detectat direct apa. PRIME-1 va ajuta la identificarea și evaluarea abundenței și calității apei într-o zonă care se așteaptă să conțină gheață", se mai regăsește în comunicat.
PRIME-1 este format din două instrumente: The Regolith and Ice Drill for Exploring New Terrain (TRIDENT) și Mass Spectrometer observing lunar operations (MSolo).
TRIDENT va fora până la o adâncime de un metru, extrăgând regolitul lunar, sau solul, până la suprafață.
Instrumentul a fost proiectat să foreze în mai multe segmente, făcând o pauză și retrăgându-se pentru a depune resturi la suprafață după fiecare creștere a adâncimii.
Odată ce probele ajung la suprafață, MSolo va evalua resturile de foraj pentru a detecta prezența apei și a altor compuși chimici.
Instrumentul este un spectrometru de masă, care poate măsura raportul masă-încărcare a ionilor.
Instrumentul este utilizat în testarea și descoperirea medicamentelor, detectarea contaminării alimentelor, analiza reziduurilor de pesticide, determinarea raportului izotopic, identificarea proteinelor și datarea cu carbon.
"Datele obținute de PRIME-1 vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă resursele in situ de pe Lună, inclusiv cartografierea locației resurselor", a transmis NASA.
"PRIME-1 contribuie la căutarea apei la polii Lunii de către NASA, sprijinind planurile agenției de a stabili o prezență umană durabilă pe Lună până la sfârșitul deceniului", a comunicat NASA.
Agenția spațială are în vedere anul 2026 pentru a readuce americanii pe Lună - ultima dată a fost în 1972, conform Daily Mail.
CITEȘTE ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu