Cum va arăta icoana cu Iisus Hristos Pantocrator din Catedrala Națională / foto

Foto: Facebook Catedrala Națională
Foto: Facebook Catedrala Națională

A fost publicată o primă imagine cu icoana Iisus Hristos Pantocrator din Catedrala Națională din București.

Pe pagina de Facebook a Catedralei Naționale din București a fost postată o imagine cu simularea de pre-montaj a icoanei Iisus Hristos Pantocrator. Mai exact, aceasta este icoana Mântuitorului care se va afla pe cupola principală a noului așezământ din București.

„Astăzi în șantierul Catedralei Naționale, pe platoul ce deschide spațiul pronaosului, s-a realizat prima simulare de pre-montaj a icoanei Pantocrator. Fragmentele care împreună așezate compun icoana chipului Mântuitorului Pantocrator, ce va fi amplasată pe bolta Turlei Mari, par că încearcă să redea, într-o formă materializată, mărinimia și chipul de profunzimi necuprinse ale Mântuitorului Hristos în fața dimensiunii umane.“, e mesajul care însoțește fotografia cu simularea de pre-montaj.

Pe 25 noiembrie 2023 s-au împlinit cinci ani de la evenimentul sfințirii Altarului Catedralei Naționale de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cu ierarhi români și străini. În prezent se execută lucrări în mai multe zone ale șantierului, precum armarea, cofrarea, turnarea și zidăria turnurilor care marchează accesul în incinta ansamblului, iar în interior se fac ultimele retușuri ale picturii în tehnica mozaic în zonele Arcului triumfal, catapetesmei și absidei sud, înainte de a începe pictura la bolta turlei principale.

În această perioadă, pe șantierul Catedralei Naționale au continuat lucrările atât la interior, cât și la exterior, avansând conform graficului de execuție, încheindu-se pe zi ce trece capitole din istoria zidirii acestui lăcaș emblematic. Despre stadiul lucrărilor a vorbit, pentru Ziarul Lumina, inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești:

„S-au finalizat finisajele exterioare ale turlei mari între cota +71,00 (balcon) și baza cupolei, lucru care va permite începerea lucrărilor de placare cu piatră a balconului fațadei sud între cotele +11,00 m și +45,00 m, care au inclus și montarea vitraliilor. Se montează schele pentru finisajele exterioare ale fațadei nord, care vor consta în tencuieli, montare ancadramente din piatră, vopsitorii și montare vitralii. De asemenea, se lucrează la placarea cu piatră a stâlpilor pridvorului est (soclu, coloane, capiteluri, arce). La spațiul liturgic exterior, accesul principal, se lucrează la armarea, cofrarea, turnarea, zidăria turnurilor care marchează accesul în incinta ansamblului Catedrala Națională”, a spus Petre Chiuță.

În interior, echipele de muncitori se concentrează la turla principală, unde se desfășoară tencuieli la inelul interior al acesteia. „Este finalizată bolta turlei, cuprinsă între cotele +97,00 m și 104,00 m, respectiv inelul turlei, cuprins între cotele +92,00 m și +97,00 m. Se lucrează la tencuieli între cotele +56,00 m și +92,00 m. De asemenea, poate începe execuția picturii în tehnica mozaic la bolta turlei principale. Se mai desfășoară lucrări de instalații în tot spațiul catedralei, atât în spațiile tehnice din subsol, cât și în spațiile cuprinse între cota 0,00 m și +97,00 m. Se montează traseele de cabluri electrice, tubulaturile de ventilații, desfumare, coloane pluviale. Se fac ultimele retușuri ale picturii în tehnica mozaic în zonele Arcului triumfal, catapetesmei și absidei sud, înainte de a se începe pictura la bolta turlei principale”, a mai spus inginerul Petre Chiuță.

Potrivit informațiilor primite, în perioada care va urma, având în vedere temperaturile scăzute, se va lucra la tencuielile interioare, la instalații și pictura în tehnica mozaic. Tot­odată, se va începe și lucrul la șarpanta și înve­litoarea pridvorului sud, de la cota +11,50 m, „fiind ultima lucrare realizată cu ajutorul schelelor, înainte de a putea spune că fațada sud este finalizată”.

Progrese importante a înregistrat și echipa de pictori specialiști în tehnica mozaic, coordonată de pictorul Daniel Codrescu. „La momentul prezent, în interiorul Catedralei Naționale, pe șantierul de mozaic se montează registrul sfinților în picioare, ale căror dimensiuni sunt de aproximativ 6 metri înălțime, ceea ce face ca acest registru să fie o lucrare de mare amploare din punct de vedere tehnic, de altfel, la fel ca întreaga absidă sudică. Fragmentele care alcătuiesc aceste registre de icoane, unde sunt reprezentați sfinți în picioare, au fost realizate pe parcursul a mai multe luni, de o echipă numeroasă de specialiști în mozaic, fiind foarte minuțios realizate, cu foarte multă concentrare asupra detaliilor, din dorința de a realiza o lucrare care să dăinuie în timp și să fie o jertfă de credință adusă sfinților iconizați. În continuare, urmează să fie montată, începând cu zilele acestea, reprezentarea «Arborelui lui Iesei», în zona ce încadrează bolta absidei sudice, unde se află scena Nașterii Domnului”, a transmis, pentru Ziarul Lumina, pictorul Daniel Codrescu.

În cadrul Atelierului de mozaic, se lucrează la ultimele detalii ale reprezentării icoanei Mântuitorului Pantocrator, al Cărui chip a fost lucrat de Alina Codrescu, soția pictorului coordonator al lucrărilor de la Catedrala Națională. Realizarea în mozaic a acestui fragment, cu dimensiuni de 3 metri înălțime, a fost făcută cu multă atenție și discernământ în îmbinarea culorilor, fiind rezultatul a 6 luni de muncă constantă și reprezentând o încununare susținută de experiența profesională de peste 20 de ani a artistei. „Echipa de specialiști în mozaic, formată din peste 135 de persoane, lucrează în continuare la realizarea reprezentărilor Cetelor Îngerești, Sfinților Proroci și Sfinților Apostoli, care fac parte din programul iconografic al Turlei Mari, a căror montare se estimează că va începe în primele luni ale anului 2024”, a adăugat pictorul Daniel Codrescu.

Coordonatorul lucrărilor de pictură de la Catedrala Națională și-a exprimat, de asemenea, deschiderea în dorința de a mări echipa de lucru din cadrul Atelierului de mozaic cu personal specializat în tehnica mozaicului. Din anul 2024, vor începe o serie de interviuri cu probe de lucru în acest sens, care vor fi anunțate la momentul organizării lor, se arată într-o informare publicată toamna trecută pe siteul Catedralei Naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel