A fost lansată astăzi, 2 august, la Cluj, cartea electronică de identitate.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, luni, începerea programului pilot privind emiterea cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot desfăşurat în Cluj-Napoca, anunță Agerpres.
”Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot, pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar, Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot”, a declarat Lucian Bode la sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca.
Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică. A avut loc şi o prezentare tehnică a proiectului.
”Doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale ministerului Afacerilor Interne, care, în colaborare cu partenerii instituţionali, au pus în practică, prin forţe proprii, acest proiect pilot”, a spus Bode.
Vezi în Galeria foto cum va arăta cartea electronică de identitate.
DCNews a realizat un sondaj despre cartea electronică de identitate. La întrebarea: ”Cunoașteți avantajele implementării cărții electronice de identitate?”, 15% (2890) au răspuns ”Da”, 65% (12.505) au răspuns ”Nu”, 20% (3846) au răspuns ”Nu știu”.
Iată și graficul cu sondajul DCNews.ro despre cartea electronică de identitate:
Iată ce aduce noua carte de identitate, în format electronic:
- va fi un document unic care va funcționa ca o cheie de acces la toate platformele digitale ale statului:
Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetățeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relației cu autoritățile publice, creşterea calității şi accesibilității serviciilor publice. (sursa gov.ro)
- astfel, în relația cu statul, nu va mai trebuie să duci, fizic, copii xerox după diferite documente.
- Noul document de identificare va oferi cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document, după cum arată gov.ro.
- CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent, conform sursei citate.
”Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România", a subliniat preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci