Previziunile pentru 2011 arată că noul an va fi unul destul de agitat atât în România, cât şi pe plan mondial, unde efectele crizei financiare şi economice refac ordinea în rândul marilor puteri economice ale lumii.
În ţara noastră, două două dintre partidele aflate la guvernare, PDL şi UDMR, se pregătesc de alegeri interne, în timp ce PSD şi PNL încearcă să găsească o formulă comună pentru a veni la conducere.
Unul dintre numele cu şanse reale pentru şefia PDL este Vasile Blaga, în timp ce premierul Emil Boc îşi lasă aşteptată anunţarea candidaturii, declaraţiile sale publice concentrându-se pe măsurile de redresare economică.
Maghiarii de la UDMR îşi vor alege conducerea partidului în februarie. Marko Bela a anunţat că nu mai candidează, iar Kelemen Hunor este susţinut de actuala conducere să preia puterea în partid.
Scopul opoziţiei comunicat public este dărâmarea Guvernului. În 2010 PSD şi PNL vorbeau de un guvern de criză care să preia Puterea în primăvară, în urma unor alegeri anticipate. S-ar putea demara ulterior procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Germania - epicentrul zonei euro
În 2011, ţările salvate de la faliment rămân problema întregii Europe. Germania va fi epicentrul zonei euro, asta pentru că rata de îndatorare şi deficitul sunt mai mici decât ale majorităţii statelor care au adoptat moneda unică, astfel că nu va fi forţată să majoreze taxele sau să reducă cheltuielile publice. Consumul va scădea în Europa cu 1,8%. În toamna anului viitor, un german ar putea ajunge la cârma BCE, după retragerea lui Jean-Claude Trichet.
În Asia, motorul de bază va fi China, care, potrivit „Economist Intelligence Unit“, va înregistra o creştere a PIB de 8,4%. Însă, în următorii ani, ritmul de creştere al Chinei va fi depăşit de cel al Indiei. Aceste două state vor avea un rol important în Asia şi nu numai. În 2011, chinezii vor cheltui cu 22% mai mult decât în 2010, încurajaţi de veniturile tot mai mari şi de eforturile guvernului de diversificare a economiei.
Creşterea economiei americane va încetini în 2011 peste estimările iniţiale, la circa 2,5%, în condiţiile în care şomajul ridicat temperează cheltuielile de consum, iar companiile îşi restrâng planurile de investiţii, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.
Rata şomajului se va menţine în 2011 peste 9%, iar achiziţiile de locuinţe vor scădea. Perspectivele şterse anticipate de analişti contrastrează cu cele aşteptate de preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, potrivit căruia există condiţiile pentru ca anul viitor creşterea să se accelereze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News