Mihai Timu (ANM) a fost invitat la DC News pentru a prezenta prognoza meteo cu ocazia Paștelui 2023.
„Cea mai sigură prognoză este aceea scurtă și medie, de până la patru zile. În privința prognozei pentru Paște avem o mică problemă, de exemplu, în privința precipitațiilor. Pentru săptămâna viitoare, 3-10 aprilie, se estimează precipitații peste normalul perioadei în sud, centru și est, pentru că vom vorbi despre un ciclon care va aduce cantități importante de apă. Pentru săptămâna cealaltă, 10-17 aprilie, care include și weekend-ul de Paște, pare că avem un deficit de apă sau un regim pluviometric apropiat sau ușor sub cel normal.
De exemplu, în partea de sud a țării ar trebui să avem, în săptămâna aceea, undeva între 15 și 20 de litri, o cantitate normală, dar nu putem spune cu exactitate perioadele când vor fi aceste precipitații, pentru că acum ne îndreptăm spre vară și, la fel de bine, putem avea această cantitate într-o singură zi, într-o singură după-amiază, în sud, iar în restul săptămânii să nu plouă deloc. Deci avem o mică problemă cu aceste estimări în ceea ce privește regimul pluviometric, adică nu putem spune în acest moment care sunt zilele cu ploaie.
Trebuie să ne mai apropiem puțin de Paște, pentru a spune cu exactitate dacă o să plouă atunci, dar putem spune cu certitudine ceea ce se întâmplă în regim termic, pentru că, mediat pe săptămâna aceea, ar trebui să avem maxime, în general, între 15 și 20, iar prognoza săptămânală menționează că valorile termice vor fi apropiate de aceste valori, deci ar trebui să avem cumva un regim termic apropiat de normal, în jurul Paștelui”, a precizat Mihai Timu.
Întrebat dacă va mai fi zăpadă la munte, meteorologul a răspuns:
„Da, avem și trebuie să pun un pic accent pe săptămâna viitoare, pentru că semnalul îl aveam de câteva zile și se păstrează, e destul de puternic, în sensul că luni spre marți vor fi din nou precipitații destul de intense la munte, sub formă de ninsoare. Se va depune un strat consistent de zăpadă și de asemenea, vor mai fi surprize, probabil și pentru Transilvania, Moldova, dacă nu și prin sud, un pic, pentru că și aici, după noaptea de luni spre marți, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare și se va depune și aici un strat, poate nu la fel de consistent ca la munte, pentru că aici temperaturile sunt un pic mai mari și solul este destul de cald. Cu siguranță, cel puțin de Paște, cred că se va mai schia pe unele părți, în zona de munte”.
„În afară de acel interval cu ploi, pe care nu-l putem prezice cu exactitate, ar trebui să avem o vreme bună și în această zonă. Iar față de restul țării, așa cum știm, în zona litoralului se înregistrează de obicei cele mai scăzute maxime pe timpul zilei, pentru că acolo se simte influența apei mării. Nu de alta, dar știm că pe timpul verii, când e caniculă la câmpie, ne refugiem acolo pentru că-i mai răcoare. Deci ar trebui să avem undeva între 12 și 17 grade, estimăm în acest moment, în ziua de Paște, dar dacă va fi soare, cu siguranță căldura se va resimți mult mai puternic. În privința aspectului cerului și al precipitațiilor vom afla prognoza exactă cu 1 săptămână înainte”, a continuat meteorologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu