Estimări meteorologice pentru intervalul 08.11.2021 - 06.12.2021.
Publicitate
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, subliniază Administraţia Naţională de Meteorologie.
Săptămâna 08.11.2021 – 15.11.2021
Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice și nordice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile vestice, centrale și nord-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 15.11.2021 – 22.11.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 22.11.2021 – 29.11.2021
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară, în cea mai mare parte a țării.
Este pericol de inundații în nord-vestul României. Specialiștii avertizează că pot fi depășite cotele de inundații pe râuri din bazinele hidrografice Crișul Negru, Drăgan și Iad.
Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundații în județele Cluj și Bihor. Avertizarea este valabilă vineri până la ora 14.00.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte confluență cu râul Valea Roșie, Drăgan – bazin amonte S.H. Valea Drăganului, Iad – bazin amonte S.H. Leșu, județele Cluj și Bihor.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Crișul Negru – afluenții de dreapta aval S.H. Poiana - amonte S.H. Beiuș, precizează hidrologii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu