Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate care locuiește în Germania, a fost invitată la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a vorbit despre importanța depunerii unui certificat de rezidență fiscală la ANAF, de către românii care lucrează în Germania.
Întrebată dacă cetățenii sunt obligați să depună un certificat de rezidență fiscală la ANAF și să anunțe că lucrează și plătesc taxe în Germania, Andreea Covaci-Ernst a răspuns afirmativ, explicând că legea fiscală românească impune această obligație, dar amenda pentru nerespectare este de doar 100 de lei. Ea a menționat că, în contextul noilor reglementări care impun un impozit de 70% pe veniturile nejustificate, ANAF-ul va începe să urmărească persoanele care lucrează în străinătate pentru a crește veniturile statului, similar cu ceea ce face și statul german, care a avut încasări record în ultimii doi ani.
„Sunt obligați sau nu să depună la ANAF, în România, un certificat de rezidență fiscală? Sunt obligați să anunțe ANAF-ul că ei lucrează și plătesc taxe în Germania?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 de lei. Probabil că și dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă pe 70% impozit pe veniturile nejustificate.
Aceasta este o problemă mare. Astfel, ANAF-ul o să înceapă să caute oamenii care lucrează în Germania sau în alte țări pentru a putea să mai scoată bani, bineînțeles, că asta vor statele. Asta vrea și statul german. Are încasări record în ultimii doi ani.", a spus Andreea Covaci-Ernst.
Andreea Covaci-Ernst a explicat că, pentru a atinge încasări record, România va suprataxa veniturile obținute din străinătate. Cetățenii care lucrează în străinătate trebuie să depună declarația fiscală în Germania și să se asigure că documentul primit ajunge la ei, nu la firma de contabilitate. Acest document este esențial pentru a dovedi rapid ANAF-ului că au fost impozitați și că sunt rezidenți fiscali în altă țară.
„Deci, ca să ajungă și România la încasări record o să se supraimpoziteze din aceste venituri. Pentru asta, oamenii chiar dacă au uitat, nu s-au dus la ANAF, că lucrează în străinătate, să-și depună declarația fiscală în Germania.
Documentul pe care ei îl primesc în urma depunerii declarației să se asigure că ajunge la ei, nu la firma de contabilitate cu care lucrează, asta este foarte important, ca să poată să aibă acces la el foarte repede, în caz că întreabă ANAF-ul ceva, să poată să depună documentul prin care să ateste faptul că ei au fost impozitați și că sunt rezidenți fiscali într-o altă țară.", a spus Andreea Covaci-Ernst la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu