Cum vă poate ajuta o cafea în plus să vă mențineți greutatea

FOTO: Freepik @bokodi
FOTO: Freepik @bokodi

Dacă sunteți băutor de cafea vă puteți bucura de acest lucru, căci o ceașcă în plus vă poate ajuta să vă mențineți greutatea.

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, este recunoscută ca având un impact pozitiv asupra sănătății pe termen lung. Consumul echivalentului a trei-patru cești de cafea pe zi reduce riscul multor afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.

O dată cu înaintarea în vârstă nu doar că nu mai reușiți să mențineți o greutate ponderală normală și sănătoasă, dar vă puteți confrunta și cu o creștere a acesteia, lucru cu care se confruntă în special femeile intrate în perioada de menopauză. Însă consumul de cafea poate să vă ajute în combaterea acestei creșteri graduale, potrivit unui studiu recent.

Un grup de oameni de știință a analizat două aspecte importante în privința consumului de cafea și a modului de a bea cafeaua, astfel, consumul unei cești de cafea în plus pe zi - sau adăugarea de zahăr, frișcă au o alternativă fără lapte - a dus la o creștere în greutate mai mare sau mai mică decât în cazul celor care nu și-au ajustat consumul.

Cercetarea lor (în prezent o pre-probă, ceea ce înseamnă că a fost revizuită de colegi, dar nu a trecut încă prin formatarea și copierea finală) a constatat o legătură modestă între cafea și creșterea în greutate mai mică decât era de așteptat.

Persoanele care au băut o ceașcă de cafea în plus pe zi au luat cu 0,12 kg mai puțin în greutate decât se așteptau în decurs de patru ani.

Adăugarea de zahăr a dus la o creștere în greutate cu o fracțiune mai mare (0,09 kg) decât se aștepta în patru ani.

Cum a fost realizat studiul

Cercetătorii au combinat date din trei studii de amploare din Statele Unite: două studii privind sănătatea asistentelor medicale, din 1986 până în 2010 și din 1991 până în 2015, și un studiu de urmărire a profesioniștilor din domeniul sănătății, din 1991 până în 2014, știut fiind că aceste categorii sunt mari consumatoare de cafea.

Nurses' Health Studies sunt două dintre cele mai mari studii de cohortă, cu peste 230.000 de participanți, și investighează riscurile de boli cronice pentru femei.

Studiul Health Professional Follow-up implică peste 50.000 de bărbați profesioniști din domeniul sănătății și investighează relația dintre dietă și rezultatele în materie de sănătate.

Creșterea medie în greutate la patru ani în cazul studiilor cu asistente medicale a fost de 1,2 kg și 1,7 kg, în timp ce participanții la studiul cu profesioniști din domeniul sănătății au câștigat în medie 0,8 kg.

Cercetătorii au constatat că un consum crescut de cafea neîndulcită, cu cofeină sau decofeinizată, cu o ceașcă pe zi a fost asociată cu o creștere în greutate cu 0,12 kg mai mică decât cea așteptată pe parcursul a patru ani.

Adăugarea de cremă (lapte) sau a unei alternative fără lapte nu a afectat semnificativ această schimbare de greutate.

Cu toate acestea, adăugarea de zahăr (o linguriță) la cafea a fost asociată cu o creștere în greutate cu 0,09 kg mai mare decât cea așteptată în decurs de patru ani.

Aceste asocieri au fost mai puternice la participanții care erau mai tineri și aveau un indice de masă corporală mai mare la începutul studiilor, potrivit datelor completate de aceștia la începutul studiilor, notează Science Alert.

Cum ar putea ajuta cafeaua la gestionarea greutății

Cofeina este un stimulent natural care s-a demonstrat că reduce temporar pofta de mâncare și crește vigilența. Acest lucru poate ajuta la scăderea senzației de foame pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce poate duce la reducerea aportului de energie.

Unele persoane consumă cafea înainte de exerciții fizice ca stimulent pentru a-și îmbunătăți performanța la antrenament - dacă un antrenament este mai eficient, se poate cheltui mai multă energie.

Cu toate acestea, se crede în mare parte că beneficiul este mai degrabă de scurtă durată, decât pe termen lung.

Citește și: De ce nu trebuie să bei cafea imediat după trezire. Prof. dr. Vlad Ciurea: Primul lucru, pe stomacul gol, este...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel