Cum va vota PNL la desfiinţarea pensiilor speciale. Ioan Cupșa, decizie privind amendamentele PSD

Ilustrativ
Ilustrativ

Deputatul liberal Ioan Cupşa a anunţat, luni, că PNL va susţine, la votul final, proiectul de lege privind pensiile speciale, dar nu şi amendamentele făcute de preşedintele Comisiei pentru muncă, social-democratul Adrian Solomon. 

Alegeri prezidentiale 2024

'Mâine, PNL, ca şi iniţiator, va susţine proiectul de desfiinţare a pensiilor speciale, dar nu vom susţine amendamentele pe care le-a făcut Solomon, preşedintele Comisiei de muncă, de la PSD, care nu-şi au rostul. PNL îşi doreşte ca principiul contributivităţii să se aplice întotdeauna atunci când se calculează pensii, cu excepţia pensiilor militare', a declarat, pentru Agerpres, deputatul Cupşa.

Potrivit acestuia, amendamentele pe care le-a făcut Adrian Solomon se referă la pensiile viagere ale sportivilor care au obţinut rezultate deosebite şi indemnizaţiile pe care le primesc oamenii de cultură şi oamenii de ştiinţă, academicienii cu rezultate deosebite.

'Nu vom susţine în niciun caz acest amendament. Îşi bat joc de această lege. Deci noi o susţinem şi o vom vota, dar fără acele amendamente pe care le-a adăugat Comisia pentru muncă, aruncând-o în derizoriu. Sper că şi cei din PSD vor vota aşa cum s-au lăudat. Această lege este un început într-o reformă a felului în care se calculează pensiile în România. Ar trebui să ajungem cu toţii să încasăm pensii din aplicarea principiului contributivităţii, cu excepţia militarilor, aşa cum se întâmplă în alte ţări civilizate', a subliniat Cupşa.

Ca efecte ale acestei legi, deputatul jurist Cupşa a menţionat că va dispărea noţiunea de pensii speciale, 'deşi este vorba despre o indemnizaţie pe care parlamentarii o vor putea încasa la vârsta pensionării' şi vor dispărea celelalte pensii speciale, cele care sunt calculate pe alt principiu decât contributivitatea, cu excepţia pensiilor militare. În ce priveşte mişcările de protest din sistemul judiciar, deputatul a declarat că magistraţii şi grefierii nu pot să facă grevă, fiindu-le interzisă greva prin lege.

'Eu sper că la greve nu se va ajunge pentru că magistraţii şi grefierii nu pot să apeleze la grevă, fiindu-le interzisă greva prin lege. E interzis de Legea dialogului social. E text de lege, a subliniat deputatul. Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte marţi, în sesiune extraordinară, pentru a se pronunţa asupra proiectului de lege privind desfiinţarea unor pensii speciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel