Victor Ciutacu și Dan Tapalagă au fost în SUA, în 2005. Amândoi au scris, astăzi, texte în care compară reacția presei americane cu a celei românești, pornind de la scandalul creat în jurul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. Deși se referă la același model, rezultatele sunt diametral opuse.
Victor Ciutacu povestește pe blogul său că, în anul 2005, când Michael Jackson era judecat pentru pedofilie, se afla la New York. Jurnalistul consideră că jurnaliștii români sunt ”mici copii” pe lângă americani și că orice comparație cu ei ne-ar arunca în ridicol.”Am fost printre puţinii care au acuzat degradarea spectacolului de circ chiar în arena unde el se petrecea live. Şi-mi menţin punctul de vedere. După moartea lui Sergiu Nicolaescu, ne-am făcut, ca breaslă, un rău imens. Oricum nu ne iubea lumea nici până acum, ce mai contează încă nişte centimetri de rahat întinşi cu mistria şi cimentaţi cu flegma pe noi. Aşa că mergem înainte. Dar nici n-o să cad în capcana de a mă autoflagele aspiraţional că alţii-s mai breji, iar noi întinăm nobilele idealuri ale jurnalismului, că nu-i aşa. Am fost la New York în 2005, când îl judecau pe Michael Jackson pentru pedofilie. Suntem mici copii. Mai avem mult până la piscul de stupiditate al industriei americane de talk show. Nu mai vorbesc despre ce s-a întâmplat la moartea megastarului, că picăm în ridicol la orice ne-am compara cu ei.”, scrie Victor Ciutacu.
Pe de altă parte Dan Tapalagă critică dur atitudinea jurnaliștilor români. El îi dă ca exemplu pe americani. ”Totul începe și se sfârșește cu educația și bunul simt elementar. Jurnaliștii din alte părți știu că, difuzând imagini cu zăltați urlând la marginea gropii, rănesc sensibilitatea familiei și a publicului. Ar putea ușor s-o violeze și ei, desigur, dar își respectă profesia, îi oprește bunul simț, educația, ceva foarte uman din orice om încă viu pe dinlăuntru. Exigențele publicului sunt și ele ceva mai ridicate”, scrie Dan Tapalagă.
Jurnalistul povestește și el o întâmplare din 2005, când se afla, la fel ca Victor Ciutacu, în SUA.
El făcea un intership la un ziar local din Albany, statul New York. Într-o zi, 21 de oameni au murit înecați în Lake George, după ce un vas de agrement s-a scufundat. Dan Tapalgă spune că se aștepta, ca și la noi, să vadă poze cu morți, lacrimi și căutarea și demonizarea celui vinovat. Nu s-a întâmplat așa.
”Ma aflam, prin 2005, in Statele Unite cu o bursa si faceam un internship la un ziar local din Albany, statul New York. Chiar in acele zile s-a intamplat ceva groaznic: 21 de oameni au murit inecati pe Lake George, dupa ce un vapor de agrement s-a scufundat din cauza supraincarcarii. Ma asteptam sa vad, ca la noi, poze cu cadavrele intinse ca pestii pe malul lacului, imagini cu fetele descompuse de durere ale rudelor, aratat poporului american proprietarul ambarcatiunii pe care, surpriza, nimeni nu se grabea inca sa-l arda pe rug din cauza ca uitase, din cate se pare, sa adauge la incarcatura vasului carucioarele cu rotile ale grupului de pensionari. Ziarul local a preferat sa puna in poza de deschidere o poza de ansamblu cu luciul apei din care se itea un cap de scafandru si sa trateze cu maxima circumspectie posibilele cauze ale dezastrului. Atat. Am intrebat, oarecum derutat, de ce ilustreaza atat de sarac ceea ce parea sa fie cel mai grav accident nautic petrecut in statul lor? Pentru ca am rani astfel si mai tare sensibilitatea unor familii si asa distruse de aceasta tragedie, mi-a raspuns editorul-sef, adaugand ca cititorii trebuie menajati, la randul lor, in fata unor socuri atat de mari. In plus, ne-ar acuza de lipsa de respect in fata unei asemenea nenorociri. Am vazut cum emotia, compasiunea publicului a fost prima reactie fireasca, tasnita spontan si sincer. Ura fata de "criminal" a cam lipsit din peisajul reactiilor publice.„Stimați cititori, vă invităm să vă exprimați opinia cu privire la părerile celor doi jurnaliști, în secțiunea de comentarii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News