Cum văd daltoniștii lumea - o posibilă explicație pentru geniul lui Van Gogh

Un expert în știința culorilor a venit cu răspunsul la o întrebare legată de cum vede un daltonist lumea și, poate, despre motivul pentru care Van Gogh a pictat în modul în care a făcut-o. Asta ar putea schimba modul în care privim și apreciem arta maestrului.S-a zvonit pentru mult timp că Van Gogh a fost daltonist, această teorie fiind adesea adusă în discuție ca fiind motivul pentru care artistul a pictat în linii atât de groase și vibrante, adesea în culori excentrice. În timpul unui discurs despre deficiențele de vedere, al japonezului Kazunori Asad, aflat într-o camera iluminată special, pentru a da impresia de daltonism, acesta a realizat că lucrările de artă au devenit și mai mărețe, informează dailymail.co.uk Acesta a convertit culorile din lucrările lui Van Gogh, cu ajutorul unor filtre de culoare și a pus la dispoziția publicului instrumentul cu care a făcut asta, pentru a permite și celorlalți oameni să experimenteze.Fotografie uimitoare din Islanda, care surprinde lava curgând pe sub aureora boreară, conturând un peisaj colorat cu roșu și verde[caption id="attachment_225817" align="alignnone" width="634"] dailymail.co.uk[/caption]În schimb, pentru un daltonist, peisajul devine neutru cu nuanțe de sepia[caption id="attachment_225819" align="alignnone" width="634"] dailymail.co.uk[/caption] Cum arată lumea prin ochii daltoniștilor Vorbind despre experiențele sale, japonezul a spus că în “camera experienței culorilor” s-au folosit lumini trecute printr-un filtru optic, oferind astfel o modificare a spectrului de lumină. “În această încăpere, persoana care percepe culorile obișnuit, le va vedea la fel ca cineva care are protanopie(incapacitatea de a vedea roșul) sau deuteranopie(anomalie caracterizată prin confundarea culorilor roșu, galben și verde).
 Aceste secvențe sunt cel mai aproape de realitatea vizuală pe care o percep daltoniștii, folosind un instrument pus la dispoziție și pentru public.
Petrecăreții sărbătoresc foarte colorata "zi a familiei", la Carnavalul Notting[caption id="attachment_225820" align="alignnone" width="634"] dailymail.co.uk[/caption]Aceeași scenă, văzută prin ochii unui daltonist, ar avea un ton neutru și culorile diferite[caption id="attachment_225821" align="alignnone" width="634"] dailymail.co.uk[/caption]

Văzută prin lentile de transformare, texturile și tonalitățile se alterează puțin, liniile devenind un pic mai rigide, iar culorile capătă o altă tentă.

“Erau lucrărie de-ale lui Van Gogh în această cameră. Sub această lumină filtrată, am privit picturile artistului într-un mod cum nu am facut-o niciodată. Van Gogh, 1853-1890, este unul dintre cei mai faimoși artiști din toate timpurile, deși nu și-a obținut acest status în timpul vieții, lăsând porțiuni din viața sa, un mister pentru noi.Autoportretul lui Van Gogh are o nuanță diferită în tabloul original(stânga) față de a doua variantă, în care este simulată protanopia.
dailymail.co.uk
S-a spus despre el că, motivul pentru care a folosit culorile în acest mod și, ocazional, a aureolei, în jurul luminilor, sunt dovadă a daltonismului sau glaucomului(atrofierea nervului optic și îngustarea câmpului vizual). Folosirea excesivă a culorii galben implică, ori că aceasta era culoarea preferată a lui Van Gogh, sau, folosirea ei în acest mod a fost o urmare a daltonismului, lucru care l-a determinat s-o folosească intens, pentru a crea acele picturi extraordinare. Oamenii cu deficient de culoare pot înțelege mai bine picturile lui. Asad a creat ‘Simulatorul Vederii Cromatice’, instrument disponibil pe PC, iPhone și Android și permite persoanelor cu vedere normală să vadă imaginile prin ochii celor care au una dintre cele trei deficiențe de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel