Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale din România și reluarea întregului proces electoral. Deja știrea (eng. = news) s-a "învechit". Cum tratează presa internațională subiectul?
"Curtea Constituțională provoacă haos în politica românească cu 2 zile înainte de turul doi al alegerilor", scrie POLITICO.
"Curtea Constituțională a României a luat decizia potențial inflamatoare de a anula alegerile prezidențiale, după ce serviciile de securitate au avertizat că votul a fost distorsionat de o campanie masivă de influență, în stil rusesc, menită să favorizeze un candidat de extremă dreapta", mai scrie POLITICO.
"Hotărârea neașteptată riscă să destabilizeze România, un membru NATO strategic cu 19 milioane de locuitori, situat la marginea estică a Uniunii Europene", adaugă POLITICO.
"Victoria surpriză a lui Georgescu în primul tur, pe 24 noiembrie, a provocat consternare largă printre centriștii pro-occidentali și a declanșat demonstrații în centrul Bucureștiului. Joi seară, mii de susținători pro-europeni au ieșit în stradă pentru a-și exprima sprijinul față de menținerea alianțelor internaționale ale țării.
Critica virulentă a lui Georgescu la adresa NATO și UE — și amenințarea sa de a opri orice ajutor pentru Ucraina — au alimentat temerile că România era pe punctul de a se îndepărta de Occident în favoarea Moscovei.
Decizia Curții vine după dezvăluiri dramatice privind presupusa influență străină asupra alegerilor. La începutul acestei săptămâni, guvernul român a declasificat dosare de informații care sugerau puternic existența unei campanii susținute de Rusia pentru a corupe alegerile.
Documentele indică faptul că 25.000 de conturi pro-Georgescu pe aplicația de socializare TikTok au devenit active cu doar două săptămâni înainte de primul tur al votului.
Riscul acum este ca decizia curții să lase milioane de susținători ai lui Georgescu furioși și deziluzionați", mai scrie POLITICO.
"O instanță de rang înalt din România a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, la câteva zile după ce informații declasificate au sugerat că Rusia a orchestrat o campanie online coordonată pentru a promova un candidat de extremă dreapta, outsider, care a câștigat primul tur.
Decizia Curții Constituționale – definitivă și obligatorie – a fost anunțată vineri, la două zile după ce președintele Klaus Iohannis a declasificat informații care susțin că Rusia a desfășurat o campanie amplă, implicând mii de conturi de social media, pentru promovarea lui Călin Georgescu pe platforme precum TikTok și Telegram.
În ciuda statutului său de outsider major și a declarației că nu a cheltuit nimic pentru campanie, Georgescu a devenit liderul primului tur desfășurat pe 24 noiembrie. El urma să se confrunte cu reformista Elena Lasconi, din partidul Uniunea Salvați România, într-un tur de scrutin programat pentru duminică", scrie The Guardian.
"Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu doar câteva zile înainte ca al doilea tur să aibă loc", începe BBC News.
"Primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, un politician aproape necunoscut, de extremă dreapta, sceptic față de NATO, care a lăudat anterior pe Vladimir Putin.
Decizia Curții vine după ce documente ale serviciilor de informații au fost declasificate, sugerând că Georgescu a beneficiat de o operațiune masivă de influență – desfășurată din străinătate – pentru a interfera cu rezultatul votului", mai scrie BBC News.
„Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, câștigat la limită de candidatul de extremă dreapta, ultranaționalistul Călin Georgescu, pe fondul acuzațiilor de ingerință rusă.
Această decizie istorică înseamnă că al doilea tur, programat pentru duminică, în care Georgescu urma să se confrunte cu rivala sa centristă, Elena Lasconi, nu va mai avea loc.
Într-un comunicat de presă, Curtea a precizat că anularea s-a bazat pe articolul 146 lit. f) din Constituție, subliniind necesitatea de a asigura corectitudinea și legalitatea procesului electoral.
Hotărârea Curții, anunțată vineri, este definitivă și obligatorie. Ea impune Guvernului României să reia calendarul electoral de la zero.
Decizia de vineri încheie un ciclu electoral tensionat în România, în condițiile în care aceeași instanță a dispus săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur.
Hotărârea vine la doar câteva zile după ce procesul electoral a fost afectat de temeri privind ingerințe străine, în urma unor documente declasificate ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Acestea au relevat dovezi privind „atacuri hibride agresive ale Rusiei”.
Documentele arătau, de asemenea, că Georgescu a beneficiat de promovare pe TikTok – platforma de social media pe care și-a desfășurat în mare parte campania – prin algoritmi, conturi coordonate și promovare plătită, potrivit Reuters.
În plus, documentele au scos la iveală o serie de atacuri cibernetice care au avut loc pe durata perioadei electorale”, scrie CNN.
"După ce a obținut scoruri de o singură cifră în sondaje înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, Călin Georgescu – care dorește să pună capăt sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei – a reușit o victorie care a ridicat întrebări despre cum a fost posibilă o astfel de surpriză într-un stat membru al Uniunii Europene și NATO.
Documente declasificate miercuri de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România au afirmat că țara a fost ținta unor „atacuri hibride agresive rusești” în perioada alegerilor.
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare, a declarat Curtea într-un comunicat.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care trebuia să aibă loc duminică, i-ar fi pus față în față pe Georgescu, un candidat de extremă dreaptă, pro-rus, și Elena Lasconi, lider centrist pro-UE.
Partidele de extremă dreaptă au avut de asemenea performanțe bune în alegerile parlamentare desfășurate duminica trecută în România, deși Partidul Social Democrat aflat la guvernare a ieșit cea mai mare formațiune și speră să formeze un guvern de coaliție pro-UE.
Curtea nu a pus sub semnul întrebării integritatea votului parlamentar", scrie Reuters.
"Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și a decis că procesul electoral trebuie reluat, după acuzații conform cărora Rusia ar fi orchestrat o campanie coordonată pentru promovarea candidatului de extremă dreapta care a câștigat scrutinul.
Decizia definitivă a Curții, anunțată vineri, a fost luată după ce președintele Klaus Iohannis a declasificat, în această săptămână, informații care susțin că România a fost ținta unor „atacuri hibride agresive ale Rusiei” în timpul perioadei electorale.
Efortul presupus ar fi inclus mii de conturi de social media care au promovat candidatul populist de extremă dreapta, Călin Georgescu, pe platforme precum TikTok și Telegram (...).
Călin Georgescu, un candidat pro-rus care susține încetarea sprijinului României pentru Ucraina în contextul invaziei Rusiei, a devenit favorit în primul tur de scrutin, desfășurat pe 24 noiembrie, în ciuda statutului său de outsider politic și a declarării unor cheltuieli de campanie inexistente.
Georgescu urma să se confrunte în turul al doilea cu Elena Lasconi, o centristă pro-UE din partidul Uniunea Salvați România. Votul deja începuse în secțiile de votare din străinătate.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că decizia Curții este „singura decizie corectă” după ce documentele declasificate au evidențiat presupusa interferență rusă", scrie Al-Jazeera.
„Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale, al căror al doilea tur era programat să aibă loc duminică, în contextul unor acuzații de ingerință din partea Rusiei.
Curtea a decis anularea întregului proces electoral pentru alegerea Președintelui României... pentru a asigura corectitudinea și legalitatea procesului electoral, se arată în decizia instanței.
De asemenea, Curtea a precizat că întregul proces electoral va trebui reluat.
Candidatul de extremă dreapta, Călin Georgescu, a produs o surpriză de proporții, clasându-se pe primul loc în primul tur al alegerilor de duminica trecută. Rezultatul a șocat aliații României din NATO și Uniunea Europeană și a determinat autoritățile române să acuze Kremlinul de amestec în procesul electoral.
Georgescu urma să se confrunte în turul al doilea cu Elena Lasconi, o candidată centristă. Aceasta a criticat ferm decizia de a suspenda desfășurarea scrutinului.
Pe de altă parte, premierul României, Marcel Ciolacu, a salutat hotărârea Curții, calificând-o drept „singura decizie corectă” după ce documente declasificate au evidențiat interferența Rusiei.
Rusia a negat orice implicare în influențarea rezultatelor alegerilor.
„Campania pentru alegerile prezidențiale din România... este însoțită de o manifestare fără precedent de isterie anti-rusă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe”, scrie RTE.
"Curtea supremă a României a dispus reluarea alegerilor prezidențiale în urma acuzațiilor de interferență rusă în procesul electoral, marcând prima dată în istoria țării când un scrutin a fost anulat.
Curtea Constituțională a ordonat repetarea primului tur al alegerilor prezidențiale de luna trecută și anularea turului doi, programat pentru duminică, cerând guvernului să reprogrameze în totalitate procesul electoral, potrivit unui comunicat transmis prin e-mail vineri", scrie Bloomberg.
"Curtea a decis că întregul proces electoral trebuie reluat, după ce documente de securitate declasificate au indicat un sprijin semnificativ din partea Rusiei pentru candidatul surpriză care a ieșit în frunte. Al doilea tur al alegerilor era programat pentru acest weekend.
Vineri, Curtea supremă a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, în care populistul de extremă dreapta, Călin Georgescu, a apărut ca favorit neașteptat.
Această decizie vine după ce, la începutul săptămânii, președintele Klaus Iohannis a declasificat informații din serviciile de informații românești care susțin că Georgescu a beneficiat de o promovare masivă susținută de Rusia pe platforme de social media precum TikTok și Telegram.
Georgescu urma să se confrunte în acest weekend cu centrista Elena Lasconi, în turul al doilea al alegerilor.
„Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în întregime, iar guvernul va stabili o nouă dată și un nou calendar pentru pașii necesari”, a precizat Curtea într-un comunicat emis vineri", scrie Deutsche Welle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci