la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a fost organizată o conferință de presă cu tema ”Cum vom respira peste 10 ani? Stă în puterea ta să salvezi vieți!”. Campania promovează responsabilizarea si conștientizarea socială a factorilor decizionali.
[caption id="attachment_211913" align="aligncenter" width="584"] Foto: Ana Cernamoriț[/caption]La conferință au participat Ștefan Răduț, pacient și bolnav de tuberculoză (TB), Cătălina Constantin, Vicepreședinte ASPTMR, Dr. Siolvia Asandri, Director General Romanian Angel Appeal, Dr. Gilda Popescu, Coordonator Tehnic PNCT, Dr. Victor Spînu, Șef Departament TB-MDR, Dr. Casandra Butu de la Organizația Mondială a Sănătății. Prezent la eveniment trebuia să fie și Ministrul Sănătății, Dr. Vasile Cepoi, dar se pare că a intervenit o ședință la Guvern și nu a mai putut ajunge, în schimb a trimis ca reprezentant pe Conferențiarul Dr. Molnar Geza.
Principalul scop al acestei campanii este informarea factorilor decizionali cu privire la măsurile necesare pentru a controla TB în România și conștientizarea, de către autorități, a răspunderilor care le revin în adoptarea acestor măsuri. De asemenea, îngrijorător este faptul că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în momentul în care vorbim despre cazuri de Tuberculoză: aproximativ 20.000 de persoane se îmbolnăvesc anual și 1.500 de persoane mor din cauza acestei boli.
Tuberculoza este o boală de natură infecțioasă, care, cel mai des atacă plămânii, dar care poate ataca și alte părți ale organismuli, precum oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele și sistemul nervos. Această boală se vindecă numai în condiții speciale: un tratament medicamentos, un regim alimentar și viață adecvat. Netratarea corespunzătoare poate cauza decesul.
Însă nu numai de aceste lucruri are nevoie un bolnav de TB: ”Avem nevoie de suport social. Este greu sp convingi o persoană care are probleme acasă, să mai înghită niște pastile.” a declarat în cadrul conferinței Ștefan Răduț, bolnav de TB.
Programul își propune să ”inițieze măsuri de rezistență pentru ca pacienții să fie susținuți”. Pentru ca acest proiect să se dezvolte armonios, este nevoie ca Ministerul Sănătății ”să aprobe și să susțină programul național de TB cu suma de 20 de milioane de dolari americani”, a declarat Dr. Silvia Asandi.
Din păcate, Conf. Dr. Molnar Geza nu a fost de acort cu Dr. Silvia Asandi si a considerat că suma menționată de doamna doctor este ”mult prea exagerată”, iar Ministerul Sănătății nu are de unde să pună la dispoziție o asemenea sumă.
Planul Național al României Privind Prevenirea și Managementul Tuberculozei este acela de a reduce suferința și problemele socio-economice datorate TB în România prin tratarea corespunzătoare și prevenirea transmiterii bolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu