Schimbările climatice amenință inundarea unor teritorii aflate sub nivelul mărilor și oceanelor. În timp ce unele orașe de coastă își construiesc diguri de apărare, altele explorează noi soluții, de ordinul SF, menite a asigura extinderea spațiului locativ.
Pornind de la pericolele care amenință populația lumii în secolul 21, un grup de cercetători de la OUG Institutul Seasteading propune construirea unor orașe pe mări și oceane, pretinzând că se află în negocieri avansate cu diverse națiuni interesate de a găzdui un astfel de proiect, relatează The Guardian, potrivit incont.ro.
În consecință, ei și-au propus să strângă fonduri și să convingă companiile imobiliare să investească în comunități plutitoare, care ar putea fi amplasate în diverse țări de pe glob, în funcție de negocierile cu guvernele statelor respective.
De altfel, arhitectul de origine nigeriană Kunle Adeyemi propune o serie de case plutitoare tip cadru pentru Lagos. De altfel, ca dovadă a conceptului, echipa sa chiar a construit o școală plutitoare pentru comunitatea de acolo.
În anii 1960, Buckminster Fuller a proiectat un oraș plutitor, Triton, cu o capacitate de 100.000 de locuitori, care însă nu s- concretizat. Ulterior, palnul său a fost actualizat de un proiectant englez, sub forma unui inel de module sferice, capabile să plutească pe vreme frumoasă și care trebuiau să se scufunde atunci când valurile deveneau furioase.
Chiar dacă astfel de proiecte par de ordinul SF, ele ar putea deveni realitate cât mai curând, un exemplu concludent al aspirațiilor umane care devin proiecte finalizate fiind și celebrul arhipelag de insule sub forma de palmier din Dubai. De asemenea, în Hong Kong, există întregi cartiere plutitoare, realizate după anii '80, pentru populația în creștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News