Cristian Diaconescu spune care ar trebui să fie adevăratele prerogative ale unui bun președinte de stat și că mult din ce s-a făcut până acum pe zona prezidențială a fost greșit.
Cristian Diaconescu, unul dintre cei 14 candidați la alegerile prezidențiale, a fost invitat la emisiunea "Ce Se Întâmplă", alături de jurnaliștii Răzvan Dumitrescu și Bogdan Bolojan unde a vorbit despre planul său de redresare a țării în eventualitatea în care va căștiga alegerile prezidențiale.
Din start a criticat felul în care se duc campaniile astăzi, amintind aici promisiunile "ridicole" ale candidaților că vor interveni în actul decizional al Parlamentului, ceea ce, spune el, e imposibil. În schimb, a precizat punctual ce ar face personal dacă ar obține victoria și cum ar putea influența dinamica parlamentară.
"Înțeleg logica de campanie electorală, dar să încercăm să ne prezentăm exact în parametrii activității, responsabilităților președintelui în prima zi când se duce la Cotroceni. Mi se par ridicole tot felul de autolaudative în legătură cu modul în care vor tăia marile costuri ale României, cum vor favoriza categorii sociale defavorizate... Sigur, se poate purta o discuție în rolul executiv al președintelui, dar vorbiți înainte de toate cum președintele va legifera, cu președintele va îmbina politica externă cu politica de apărare unde este titular, cum președintele va merge în Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a discuta situația justiției românești și a percepției publice privind justiția românească, cum președintele va merge în Parlament influențând la un moment dat o anumită decizie și fără să mai minți, când ești candidat, că te duci în Parlament și schimbi deciziile parlamentare. Da, președintele poate merge în Parlament, trebuie chiar să meargă foarte des și să țină o serie de expuneri, prezentări și intervenții dar vă spun, constituțional, Parlamentul nu are absolut nicio obligație să țină seama de ce zice Președintele" a spus Cristian Diaconescu.
"Cum puteți să influențați, din perspectiva de independent, fără un partid în spate, deciziile unui Parlament din care n-ați făcut parte în sensul că nu sunteți președinte de partid... Ce veți face?" a fost curiozitatea lui Răzvan Dumitrescu.
Diaconescu a dat răspunsul pe loc: "În primul rând prin a se ține seama tocmai de faptul că nu ai un partid în spate. Tocmai că prin prezența ta în Parlament te situezi deasupra partidelor politice, de altfel cum spune în Constituție. Știm cu toții câte probleme s-au generat în toate mandatele președinților de până acum când, odată ce au intrat în funcție, pe de-o parte, formal, se delimitau de partide iar pe de altă parte au făcut câte jocuri s-au putut pentru partidul din care proveneau și pe care-l sprijineau - să intre la guvernare, să câștige majorități... multe lucruri. deci ai această calitate.
În al doilea rând trebuie să ai capacitatea de a discuta, de a negocia luni de zile în așa fel încât ceea ce promiți azi în campanie din punct de vedere al operaționalizării programului tău chiar să se întâmple, cu sprijinul și prin determinarea democratică a partidelor politice, nu prin influențarea unui singur partid."
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu