Cum vrea guvernul să-i premieze pe elevii cu note de 10 la bacalaureat şi la evaluarea naţională

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

„Elevii de clasa a VIII-a care au obținut media 10 la evaluarea națională și absolvenții de liceu cu media 10 la bacalaureat vor primi stimulente financiare, conform unei decizii aflate pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de miercuri.”

Publicitate

Astfel, se vor acorda stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024. Totodată, se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.

"În anul 2024, un număr de 80 absolvenţi de liceu au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat (58 la examenul naţional bacalaureat, 1 la sesiunea specială şi 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la evaluarea naţională. Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal", reiese din nota de fundamentare.

* Un proiect de lege de pe ordinea de zi prevede ratificarea acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti, la 1 august, în valoare de 599,1 milioane de euro. Sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează "pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale", prevede proiectul.

Ratificarea acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională

Conform expunerii de motive, matricea de acţiuni aferentă împrumutului cuprinde "în principal acţiuni asociate reformelor urmărite" în cadrul PNRR, fiind grupate pe doi piloni:

- întărirea managementului fiscal, a incluziunii şi a investiţiilor publice verzi, care include acţiuni în principal în domenii cum sunt: reforma fiscală, reforma pensiilor, investiţii publice verzi;
- promovarea finanţării private pentru tranziţia verde, care include în principal acţiuni în domenii cum sunt: energie (energia regenerabilă, inclusiv energia eoliană offshore), transport, parteneriat public-privat.

Împrumutul are o maturitate de până la 15 ani, rambursarea urmând a fi realizată într-o singură tranşă la sfârşitul perioadei de maturitate, cu luarea în calcul a unei perioade de graţie de 14,5 ani.

* Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Seoul, la 23 aprilie 2024.

"Discuţiile pentru încheierea unui acord internaţional în domeniul apărării au debutat încă din anul 2006 când a fost obţinut avizul de oportunitate politică al Ministerului Afacerilor Externe. (...) Acordul are ca scop promovarea cooperării în domeniul apărării între cele două state în concordanţă cu legislaţiile naţionale şi cu obligaţiile internaţionale asumate de către acestea pe baza principiilor egalităţii, reciprocităţii şi interesului reciproc", prevede expunerea de motive, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel