EXCLUSIV  Cum vrea Lasconi să pună capac tuturor progreselor României către aderarea la Schengen

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Elena Lasconi se concentrează în programul electoral și pe Spațiul Schengen, dar nu pe adevăratul Schengen.

Candidata Uniunii Salvați România la funcția de președinte al României reîncălzește ciorba privitoare la realizarea unui „mini-Schengen“ între România și Bulgaria, care ar decongestiona traficul de la frontiera dintre cele două țări.

Ideea, enunțată pentru prima dată la începutul anului 2023, la scurt timp după ce Austria și Țările de Jos au refuzat accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen, ar periclita însă toate progresele înregistrate de țara noastră în ultimii doi ani către aderarea deplină la zona de liberă circulație.

Reamintim că țara noastră a intrat în primăvara acestui an în Spațiul Schengen, cu frontierele maritime și aeriene, și a devenit parte a țărilor Schengen, grație unor eforturi admirabile ale tuturor instituțiilor abilitate în această problemă. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit, nu de puține ori, despre efortul concertat al ambelor partide din coaliția de guvernare, al președintelui României, dar și al altor instituții către atingerea acestui deziderat.

Acum însă, când România este în ajunul primirii unei decizii favorabile și pentru accederea în Schengen cu frontierele terestre, unul dintre candidații la alegerile prezidențiale are în programul electoral instituirea unui mini-Schengen între țara noastră și Bulgaria, potrivit Antena 3 CNN. 

În urmă cu mai puțin de o săptămână, analistul politic Bogdan Chirieac a anunțat în cadrul unei emisiuni la alături de Cătălin Predoiu că DC News a realizat o investigație la Viena unde a primit confirmarea că munca depusă de ministrul Afacerilor Interne în aderarea României la Spațiul Schengen este una „excelentă“, iar o decizie favorabilă pentru frontierele terestre va fi dată, probabil, până la finalul acestui an.

„(...) ne-au spus că probabil anul acesta va fi o decizie favorabilă României pentru admiterea în Schengen terestru și România ar putea intra în Schengen terestru, după o anumită pregătire, cândva în martie anul viitor, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Schengen aerian și maritim.

În timp ce doamna Lasconi spune că nu s-a făcut nimic, Viena, de la cel mai înalt nivel, precizează că s-a făcut enorm și că excellent work va duce și la Schengen terestru“, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

„Ce pot să vă spun e că sunt foarte mulți oameni care au depus excellent work în acest dosar. De unii se vorbește, de alții nu, de alții mai mult, de alții mai puțin“, a replicat, acum o săptămână, Cătălin Predoiu.

În repetate rânduri, la DC News, ministrul Afacerilor Interne a deplâns faptul că au existat persoane care cereau ca România să depună plângeri la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) împotriva deciziei Austriei de a ne respinge aderarea deplină la Spațiul Schengen ori să se concentreze pe realizarea unui mini-Schengen cu Bulgaria, în loc să aleagă calea diplomatică pentru obținerea unei decizii favorabile.

De asemenea, realizarea unui mini-Schengen la granița cu Bulgaria ar fluidiza traficul pe frontiera româno-bulgară, însă ar genera o presiune semnificativ mai mare pe granița de vest a României, cu Ungaria, unde mașinile de transport ar ajunge mult mai repede, iar timpii câștigați în sud se vor pierde în vest.

Adina Vălean, fost comisar pentru transporturi, a explicat la rândul ei de ce un mini-Schengen nu este o soluție.

„Dacă, să zicem, între România, Bulgaria şi Grecia ar fi un spaţiu liber de transporturi, ar fi o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria. Deci eu nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea per ansamblu a acestei restricţii“, spunea, la începutul acestui an, Adina Vălean, potrivit Rador.

Ținând cont că Elena Lasconi se face că nu vede progresele României în direcția aderării depline la Spațiul Schengen și că are în programul electoral realizarea unui „mini-Schengen“ cu Bulgaria, în cazul în care ar câștiga funcția de președinte al României și ar iniția demersurile cu Sofia, oare care ar fi poziția Austriei privitoare la intrarea țării noastre în adevăratul Schengen?

Mai multe despre cele precizate de Cătălin Predoiu în legătură cu Spațiul Schengen, în emisiunea de mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel