Comisar-șef de poliție Alexandru Leuțu, de la Direcția Siguranța Școlară din cadrul Poliției Române, a vorbit la ”Culisele Justiției” cu Laura Duță despre noile programe în școlile din România, făcute de polițiști.
În contextul începutului noului an școlar, autoritățile lansează o campanie de prevenire și intervenție rapidă în cazurile de violență sau alte incidente periculoase din proximitatea unităților de învățământ. Sub sloganul "Vocea ta contează", inițiativa vizează atât elevii, cât și părinții, profesorii și directorii școlilor, încurajând raportarea imediată a oricăror situații de risc către autoritățile competente.
"Debutăm începutul anului școlar cu derularea unei campanii, o să avem inclusiv un clip în acest sens - Vocea ta contează. Fie că vorbim de un părinte, fie că vorbim de un profesor sau de un director al unei unități de învățământ, fie că vorbim de tineri, e foarte important să nu ascundem situații periculoase și să le aducem la cunoștința organelor competente pentru a putea să dispună măsuri. Dacă nu cunoaștem fenomenul, dacă nu avem informații sau date, noi nu avem cum să intervenim, sau intervenția noastră este prea târzie.
În proximitatea unităților de învățământ, derulăm, prin structurile de ordine publică - Poliția Română, Jandarmeria și Poliția Locală, activități de patrulare cu scopul descurajării incidentelor. Polițiștii și jandarmii nu vor putea intra în incinta unităților de învățământ, ci doar vor patrula în proximitate. Cele trei structuri se vor asigura că toate unitățile vor fi acoperite, fiecare având o zonă de competență, pe baza resurselor de care beneficiază", a explicat Leuțu.
Un alt obiectiv al campaniei este combaterea absenteismului școlar, fenomen îngrijorător care afectează învățământul românesc. Autoritățile vor desfășura acțiuni de control în zonele unde elevii tind să absenteze, cum ar fi parcurile sau magazinele din apropierea școlilor, pentru a preveni astfel de situații.
"Derulăm, în același timp, și acțiuni pentru combaterea absenteismului școlar. Mergem în zonele frecventate de copii, cum ar fi parcurile sau unitățile comerciale din proximitatea școlilor, tocmai pentru a descuraja astfel de fapte", a adăugat Leuțu.
Deși inițiativa nu este întâmpinată cu entuziasm de tineri, autoritățile speră să transmită un mesaj clar cu privire la importanța educației și a prezenței la școală. În cazuri de conduită anti-socială, precum consumul de băuturi alcoolice în apropierea școlilor, vor fi aplicate măsuri contravenționale.
"Reacția din partea tinerilor nu o să fie, niciodată, una de încântare. Până la urmă, ei sunt la vârsta la care totul este o joacă, și poate așa este și frumos. Doar că, uneori, această joacă se poate transforma în evenimente și incidente nefericite.
Pentru a le evita, noi dorim să le transmitem care ar fi calea de urmat și de ce este important să fie într-un anumit moment în unitatea de învățământ. Dacă sesizăm aspecte care țin de conduita anti-socială, inclusiv consumul de băuturi alcoolice, vom dispune măsurile contravenționale în consecință", a conchis Alexandru Leuțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu