Camera Deputaților a modificat Legea audio-vizualului, iar bătălia pentru salvarea posturilor de televiziune care critică Puterea se va duce în Senat. Miza este una importantă. PDL are două direcții de acțiune în audiovizual: reducerea impactului televiziunilor de știri (prin înlocuirea, în pachetul de bază al cabliștilor, cu posturi gen TVR Info sau 10 Tv, odată ce operatorii de cablu nu vor mai fi obligați să difuzeze posturile după audiență); creșterea amenzilor și înăsprirea regulilor, astfel încât să fie afectate economic posturile comerciale ”nealiniate”.
Noile norme includ atât reglementări necesare, clar formulate, care nu lasă loc pentru abuzuri, cât și reguli inutile, imprecise, care permit CNA să interpreteze discreționar legea și să aplice sancțiuni motivate politic.
De exemplu, se precizează în noua lege că Informaţiile şi comunicatele oficiale ale autorităţilor publice cu privire la dezastre, la starea de urgenţă sau la starea de asediu se difuzează integral şi cu prioritate, ceea ce este corect. Se interzic emisiunile interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi prezicători, sau în care se atribuie câştiguri în produse ori servicii pentru care este interzisă prin lege comunicarea comercială audiovizuală. Plata unor sume de bani prin sms nu este sancționată în cazul emisiunilor concurs, gen Românii au talent, dar va fi interzisă în programele erotice interactive.
Amenzi de milioane de lei pentru posturile de televiziune
Pe lângă aceste reglementări fără miză politică, se fac referiri la emisiunile de informare/dezbatere care supără Puterea. Articolul 214 va genera multe dispute: ” In exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi să manifeste un comportament imparţial şi echidistant”. O astfel de prevedere va duce la sancționarea repetată a unor prezentatori/moderatori de emisiuni pamflet, care își exprimă puncte de vedere fără ”echidistanță și imparțialitate”. Cea mai populară astfel de emisiune este ”În gura presei”, a lui Mircea Badea.
Ca să crească presiunea economică asupra televiziunilor comerciale, Puterea a propus creșterea amenzilor pe care le poate dicta CNA. De exact 10 ori! Evident, legea lasă loc de interpretări, plaja de sancțiuni fiind întinsă de la 5000-1.000.000 de lei . Amenzile vor fi acordate progresiv, adică vor crește în cuantum la fiecare nouă abatere. Dacă în 2010, Antena 1 era sancționată cu 220.000 de lei, de la intrarea în vigoare a noilor prevederi suma va fi de 10 ori mai mare, la același număr și tip de ”contravenții”. Antena 3 ar urma să plătească peste 1 milion de lei, după noul tarifar de amenzi, dar sumele ar putea crește mult mai mult dacă se schimbă ”încadrarea” juridică.
Cine ar putea ”trăda” Opoziția
În Senat, Puterea nu mai are o majoritate consistentă, ca în Cameră, unde a condus ostilitățile din Comisia de Cultură și a trecut legea prin aprobare tacită. Sergiu Nicolaescu, proaspăt demisionat din PSD, pentru a reveni trei zile mai târziu în partid și la conducerea Comisiei de Cultură, ar trebui, teoretic, să se opună inițiativei. Din experiența Comisiei, lucrările acesteia sunt mai degrabă conduse de pedelistul Radu F. Alexandru, care profită atât de lipsa de interes a ”maestrului”, cât și de absențele șefului. Coaliția de guvernare are doar 5 voturi din cele 11 ale membrilor Comisiei, dar nu este sigură de doi membri. Sergiu Nicolaescu a avut o prestație inconsecventă și are interese personale legate de TVR sau 10 Tv, unde i se difuzează filmele. De asemenea, Cristian Țopescu e legat de TVR, unde lucrează soția sa. În caz că modificările trec de Comisie, se mai poate aștepta un vot de respingere în plen, dacă senatorii Puterii nu se mobilizează, pentru a fructifica avantajul de un om pe care îl au cu Mircea Banias în libertate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu