Mii de români îşi cumpără vechime în muncă.
Cei care nu au lucrat suficient timp ca să poată primi pensie profită de legea dată în timpul Guvernului Cioloş în octombrie anul trecut, care le permite să plătească retroactiv asigurările sociale pentru anii în care nu au muncit.
Legea nr. 186/2016, din 27 octombrie anul trecut, face posibilă cumpărarea de ani vechime în muncă.
5 ani de vechime, vă rog!
Cei care îşi plătesc acum vechimea trebuie să achite până la 16.000 de lei. Dai banii și cumperi câțiva ani în plus de vechime în câmpul muncii, nu mai mult de cinci ani însă. Specialiștii spun că banii se recuperează în câțiva ani după intrarea în plată a pensiei. Mai mult, cumpărarea de vechime poate fi în funcție de ce salariu îți dorești. Mai exact, cât plătești, atât vei avea când ieși la pensie!
Aproape 20.000 de români și-au cumpărat vechime la pensie până la începutul lunii iulie, potrivit datelor publicate de jurnalista Ionela Năstase pe blogul personal.
“Până la data de 03.07.2017, în evidențele instituției noastre există 19.750 contracte de asigurare încheiate în temeiul Legii nr.186/2016. În baza acestor contracte au fost achitate contribuții de asigurări sociale în sumă totală de 123 milioane lei. Din numărul total al contractelor încheiate, 2.671 sunt încheiate la Casa de Pensii a Municipiului București, restul la nivelul celorlalte case județene de pensii”.
Românii care nu au acumulat suficienți ani de vechime ca să încaseze pensia de la stat profită acum de această lege.
Termenul limită s-a prelungit până în luna decembrie a anului în curs. Așadar, contractele cu casele de pensii (casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate) se pot încheia până în ultima zi a anului, 31 decembrie 2017, și tot până la această dată se pot face și plățile.
Statul, păcălit
Deși pare un târg echitabil, fiindcă se mai adună bani la sistemul de pensii, iar în același timp unii români își rezolvă probleme mai vechi, statul se păcălește. Cum? Mulți români au lucrat în afara țării fără acte și nu pot demonstra asta. Pe termen scurt, statul se bucură că încasează mai mulți bani, însă pe termen lung, va plăti mult mai mult.
Jurnalista Ionela Năstase atrage atenția că această lege îi discriminează pe cei care au contribuit o viață la stat, deoarece legea are caracter temporar.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News