Achiziția și vânzarea de haine second-hand cunosc o expansiune uriașă în ultima perioadă, datorită platformelor online. Însă, cumpărarea de articole vestimentare folosite poate aduce unele riscuri pentru sănătate.
Publicitate
Aceasta este opinia exprimată într-un articol de Primrose Freestone, profesoară de Microbiologie Clinică la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), care, într-un articol publicat în The Conversation, avertizează asupra germenilor și fungilor care pot fi găsiți în hainele second-hand.
„Pielea este acoperită în mod natural de milioane de bacterii, fungi și viruși, cunoscuți colectiv sub denumirea de microbiom cutanat. Asta înseamnă că fiecare articol de îmbrăcăminte pe care îl purtăm intră în contact direct cu acești microbi.", spune Primrose Freestone.
„Printre microbii care trăiesc în mod regulat în microbiomul pielii se numără bacteriile Staphylococcus (care cauzează infecții cu stafilococi), Streptococcus (bacteria care stă la baza streptococului de tip A), fungi precum Candida (specia de drojdie care provoacă cel mai frecvent candidoza) și viruși precum virusul papiloma uman (care provoacă HPV).", a mai spus aceasta.
Potrivit profesoarei, „germenii microbiomului cutanat al proprietarului original al hainelor ar putea rămâne pe hainele second-hand dacă acestea nu au fost curățate înainte de a fi vândute. Asta înseamnă, de asemenea, că orice infecție sau patogen pe care le-ar fi avut ultima dată când au purtat hainele ar putea fi încă prezente acolo".
Potrivit profesoarei, diverși patogeni infecțioși pot provoca infecții, febră, vărsături și diaree, dar și fungi care cauzează micoze precum piciorul atletului și tinea.
„Cercetările au descoperit că hainele pot adăposti mulți patogeni infecțioși, inclusiv germeni precum Staphylococcus aureus (care cauzează infecții ale pielii și sângelui), bacterii precum Salmonella, E. coli, Norovirus și Rotavirus (care pot provoca febră, vărsături și diaree) și fungi care pot cauza micoze precum piciorul atletului și tinea.", adaugă aceasta.
De asemenea, profesoara a menționat că mulți germeni patogeni pot supraviețui pe haine timp de luni de zile.
„În plus, cercetările arată că mulți germeni patogeni (precum E. coli, Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes) pot supraviețui pe haine timp de luni de zile, dacă sunt păstrate la temperatura camerei.", a mai spus profesoara.
Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la cumpărarea de haine second-hand. „Se recomandă spălarea hainelor second-hand cumpărate recent cu detergent la o temperatură de aproximativ 60 °C. Asta nu doar că va curăța murdăria de pe haine, dar va și elimina germenii și patogenii.", spune Freestone.
„Apa rece nu este la fel de eficientă în eliminarea patogenilor de pe haine. Prin urmare, dacă nu este posibil să le speli la temperatură înaltă, folosește un dezinfectant pentru haine pentru a elimina germenii prezenți.", adaugă expertul.
Freestone mai precizează: „La început, ar trebui să încerci să speli hainele folosite separat de cele normale pentru a reduce contaminarea articolelor vestimentare. Înmoaie hainele folosite într-un recipient separat cu apă călduță (nu fiartă) și detergent antibacterian timp de două sau trei ore, pentru a elimina patogenii prezenți. Apoi, efectuează o spălare normală la mașină.", potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu