Doi americani ar fi încercat să vândă secrete militare unor funcționari străini.
Un fost inginer al Marinei Militare SUA și soția sa au fost închiși în Virginia de Vest pentru că au încercat să vândă secrete militare unei țări străine nespecificate. Jonathan Toebbe, 42 de ani, lucrase în biroul șefului operațiunilor navale și a fost prins oferind secrete despre submarinele cu propulsie nucleară. A fost condamnat la 18 ani de închisoare, în timp ce soția sa Diana a primit 21 de ani, o pedeapsă mult mai dură decât se aștepta.
Judecătorul a sugerat că soția, în vârstă de 42 de ani, fusese responsabilă de operațiune, notează BBC. Documentele instanței au scos la iveală că fosta profesoară a acționat ca supraveghetoare pentru soțul ei atunci când acesta a lăsat informații în locurile de întâlnire, ascunzând odată un card de date în interiorul unui sandviș cu unt de arahide.
Procurorii au cerut inițial pedepse de până la 17,5 ani pentru Toebbe și trei ani pentru soția sa. Dar în această vară, judecătorul american Gina Groh a spus că acele perioade sunt insuficiente.
„Cel mai probabil, doamna Toebbe era cea care conducea totul. Ea a făcut parte din plan. Acestea sunt vremuri înfricoșătoare în care trăim”, a spus judecătorul la audierea de sentință de la Martinsburg.
Judecătorul Groh și-a exprimat, de asemenea, exasperarea față de comportamentul soției, care a fost surprinsă când îi transmitea o scrisoare soțului ei în timp ce amândoi erau încarcerați, îndemnându-l să-și urmeze planul și să o absolve de greșeală.
„Ea a vrut ca soțul ei să mintă”, a spus judecătorul.
Soțul era un expert în sistemele de propulsie nucleară pe submarine, unul dintre cele mai bine păzite secrete ale națiunii. Tentativele de spionaj au început în aprilie 2020 când, potrivit Departamentului de Justiție, soțul a contactat un funcționar care lucra pentru un guvern străin, trimițându-le un pachet prin poștă cu o notă în care spunea că le poate oferi informații despre submarinele nucleare. New York Times a raportat că oficialii brazilieni au contactat FBI după ce au fost abordați de soț.
Un ofițer FBI a pozat apoi în agentul unei alte țări, iar Jonathan Toebbe le-a transmis secretele militare.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a dezminţit viguros luni că ar fi dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale unora dintre miniştrii săi, denunţând o "minciună incredibilă" din partea unui săptămânal care afirmase anterior aceasta, relatează AFP.
"Este o minciună incredibilă. Avem o publicaţie care susţine că o serie de persoane ar fi sub o presupusă supraveghere, fără a prezenta nici cea mai mică dovadă că aceasta s-ar face într-adevăr", s-a arătat indignat premierul conservator într-un interviu acordat canalului privat de televiziune grec Antena1.
Publicaţia duminicală Documento, apropiată de principalul partid de opoziţie Syriza, a publicat o listă cu 33 de personalităţi publice, între care mai mulţi miniştri în exerciţiu, jurnalişti şi oameni de afaceri, care ar fi vizaţi de programul spion Predator. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News