Cuptoarele cu microunde de pe teritoriul Uniunii Europene generează o cantitate de gaze cu efect de seră comparabilă cu emisiile a aproape şapte milioane de maşini, susţine un studiu realizat în Marea Britanie, citat miercuri de Press Association.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această cifră după ce au studiat impactul semnificativ al microundelor asupra mediului înconjurător, cercetătorii luând în considerare modul de fabricare, de utilizare şi de depozitare al acestor obiecte la finalul perioadei lor de funcţionare.
Potrivit estimărilor, vânzările de cuptoare cu microunde la nivelul Uniunii Europene vor atinge aproape 135 de milioane de unităţi pe an până în 2020.
Însă în ciuda popularităţii de care se bucură, puţine lucruri se ştiu cu privire la efectul asupra mediului înconjurător al acestor obiecte electrocasnice, a notat echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester.
7,7 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, generate
În urma studiului, oamenii de ştiinţă au descoperit că toate cuptoarele cu microunde de pe teritoriul Uniunii Europene generează 7,7 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, echivalentul emisiilor anuale ale 6,8 milioane de maşini.
De asemenea, microundele consumă anual o cantitate de electricitate de 9,4 terawaţi pe oră. Aceasta este echivalentă cu totalul energiei electrice generate de trei mari centrale electrice alimentate cu gaz.
În medie, un singur cuptor cu microunde utilizează o cantitate de electricitate de 573 de kilowaţi-oră în decursul unei perioade de funcţionare de opt ani, comparabilă cu situaţia în care un bec LED de 7W ar fi lăsat aprins fără întrerupere timp de aproape nouă ani.
Cuptoarele cu microunde constituie cel mai mare procent al vânzărilor tuturor tipurilor de cuptoare din Uniunea Europeană şi, ţinând cont de acest lucru, este din ce în ce mai important să se ia în considerare impactul acestora în ceea ce priveşte utilizarea resurselor şi scoaterea lor din uz, a declarat cercetător-şef dr. Alejandro Gallego-Schmid din cadrul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Ştiinţe Analitice din cadrul universităţii amintite.
Durata de viață a cuptoarelor
Gallego-Schmid a subliniat tendinţa consumatorilor de a achiziţiona aparate noi înainte de încheierea perioadei de utilizare a celor pe care le deţin deja. Ca urmare, casarea dispozitivelor electrice, precum cuptoarele cu microunde, reprezintă unul dintre fluxurile de deşeuri cu cea mai mare creştere la nivel global, a adăugat acesta.
Durata de viaţă a cuptoarelor cu microunde moderne este cu aproape şapte ani mai scurtă faţă de acum aproape două decenii, susţin cercetătorii al căror studiu a fost publicat în jurnalul Science Of The Total Environment.
În anul 2005, 184.000 de tone de deşeuri electrice şi electronice au fost produse de cuptoarele cu microunde casate, se mai arată în concluziile acestei cercetări.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu