Internetul este plin net-ul de sfaturi pentru ”detoxifierea ficatului”. Promotorii acestor rețete profită de remușcările celor care au consumat în exces vin, miel sau cozonac, cu ocazia Sărbătorilor. Au aceste cure de detoxifiere un efect verificat științific sau sunt doar placebo? E nevoie de ”detoxifiere”, după 2-3 zile de petrecere?
Publicitate
Chirurgul Andrei Laslău, de la spitalul Sf. Ioan, spune că trendul ”detoxifierii” este unul periculos.
”Ar fi bine să aibă doar efect placebo, ne-a declarat dr. Laslău. Din păcate, excesele de orice fel sunt periculoase. Ideea că te-ai intoxicat mâncând carne sau lapte și trebuie să te detoxifici este greșită. Am observat că majoritatea celor care promovează astfel de abordări exclud alte alimente și consumă în exces fructe. Rezultatul: o intoxicare cu fructoză! Fructoza se metabolizează rapid, transformându-se în trigliceride. Cu alte cuvinte, îngrașă îngrozitor. Nimeni nu poate mânca 4-5 kilograme de fructe pe zi. Dar dacă le transformi în suc, elimini fibrele, celuloza, și înghiți o cantitate imensă de fructoză. Deci, vei depune grăsime, garantat. În plus, fructele au mult potasiu, contraindicat celor cu probleme la ficat sau renale. Pe scurt, ca să răspund la cele mai frecvente întrebări, fresh-ul de portocale nu detoxifică nimic, e un exces de carbohidrați, de fructoză. Nici masajul nu are un rol în detoxifiere. Poate masorul, care transpiră din cauza efrotului depus, să beneficieze de pe urma masajului, eliminând ceva toxine. Secretul este să îți protejezi ficatul, rinichii și plămânii, adevăratele uzine de detoxifiere ale organismului, nu să folosești soluții pseudo-miraculoase, după ce i-ai distrus”, a spus dr. Laslău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu