Curentul Golfului a suferit schimbări și ar putea ajunge la un punct critic, modificând climatul de pe ambele maluri ale Atlanticului.
Curentul Golfului, unul dintre principalii curenți oceanici ai Pământului care reglementează clima, se mișcă mai lent decât în ultimele mii de ani, sugerează un nou studiu. Influența omului asupra mediului este principala cauză care afectează curentul. Cercetătorii au descoperit că această încetinire „fără precedent” ar putea avea un impact asupra modelelor meteorologice și asupra nivelului mării de pe ambele maluri ale Atlanticului.
Dacă încălzirea globală persistă în ritmul său actual, Curentul Golfului ar putea trece de un „punct critic” până în anul 2100, a declarat autorul principal al studiului, Levke Caesar, climatolog la Universitatea Maynooth din Irlanda, iar curentul ar putea dispărea. Astfel, s-ar putea declanșa o creștere a nivelului mării de-a lungul coastelor Americii de Nord și a nord-vestului Europei și ar putea apărea fenomene meteorologice extreme.
Curentul începe în apropierea Peninsulei Florida, transportând apă caldă de suprafață spre nord, spre Newfoundland, iar apoi începe să se deplaseze spre est peste Atlantic. Până când ajunge în Atlanticul de Nord, acea apă caldă de suprafață devine mai rece, mai sărată și mai densă și se scufundă tot mai adânc. Ulterior, este condusă din nou spre sud, unde ciclul se repetă. Potrivit lui Rahmstorf, curentul deplasează 20 milioane de metri cubi de apă pe secundă, sau „de aproape 100 de ori debitul Amazonului”.
Acest circuit are numeroase impacturi climatice pe ambele părți ale Atlanticului, menținând temperaturile în Florida și Marea Britanie ușoare, influențând calea și puterea ciclonilor și ajutând la reglarea nivelului mării. Cu toate acestea, de când au început măsurătorile directe în 2004, oamenii de știință au detectat un model tulburător, curentul devine din ce în ce mai lent.
"Am găsit dovezi consistente că sistemul din ultimele decenii a fost mai slab decât oricând înainte în ultimii 1.600 de ani", a spus Levke Caesar, climatolog la Maynooth University, în Irlanda.
Echipa a ajuns la concluzia că, la ritmul actual al schimbărilor climatice, fluxul Curentului Golfului ar putea slăbi cu încă 45% până în anul 2100 și l-ar putea duce la un punct critic. Dacă fluxul continuă în această direcție, efectele ar putea fi severe, precizează LiveScience.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu