Curentul Golfului se apropie de colaps. Vestul Europei ar putea intra într-o eră glaciară

Curentul Golfului se apropie de colaps. Nordul Europei ar putea intra într-o eră glaciară / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Curentul Golfului se apropie de colaps. Nordul Europei ar putea intra într-o eră glaciară / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Sistemul curentului major al Oceanului Atlantic poate fi aproape de colaps, arată un nou studiu. Curentul Golfului încălzește coastele de vest și de nord ale Europei.

Noi cercetări arată că marele sistem de curenți oceanici care include și Curentul Golfului își pierde stabilitatea, apropiindu-se potențial de un punct de colaps care va avea efecte de impact asupra întregii planete. Cauza acestei tendințe este complexă, dar toți factorii majori sunt în mod clar legați de un singur lucru: schimbările climatice cauzate de om.

În revista Nature Climate Change, Niklas Boers de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, Freie Universität Berlin și Universitatea Exeter au examinat starea circulației Meridiane Oversurning Atlantic (AMOC), găsind noi dovezi că aceasta suferă o încetinire îngrijorătoare cauzată de pierderea stabilității.

AMOC ar putea fi comparat cu vena jugulară a Pământului. Curentul oceanic din Atlantic transportă apă caldă de la tropice spre nord, la suprafața oceanului, și apă rece spre sud, la fundul oceanului. Un braț al acestui curent este Gulf Stream, care joacă un rol important în climatul mai multor regiuni. Stabilitatea AMOC a scăzut semnificativ în ultimele decenii, sugerează analiza Boers. Lucrările anterioare au arătat că AMOC este în prezent la cel mai slab nivel din ultimul mileniu, dar noi observații și modele arată că această scădere este de fapt un rezultat al declinului stabilității. Aceasta înseamnă că sistemul vital actual al oceanului s-ar putea apropia de un prag critic, dincolo de care sistemul de circulație ar putea intra în colaps.

Cauzele schimbării intensității

O serie de factori au jucat probabil un rol în deteriorararea Curentului Golfului și toți sunt legați de schimbările climatice cauzate de om, inclusiv fluxul de apă dulce din topirea stratului de gheață din Groenlanda; topirea gheții de mare; și scurgerea marilor râuri.

Impactul unui posibil colaps este în prezent greu de determinat, dar este clar că AMOC influențează direct clima pe o mare parte a coastei de est a Americii de Nord și a Europei de Vest. Deși Marea Britanie se află la aceeași distanță de ecuator ca regiunile reci ale Canadei, aceasta are un climat mult mai blând datorită faptului că AMOC aduce apă caldă spre nord din Golful Mexicului. Cu un AMOC mai slab, Marea Britanie și alte părți din vestul Europei vor trece la un climat mai rece.

Cu toate acestea, nu toți oamenii de știință sunt de acord cu concluziile acestui ultim raport. Vorbind pentru New York Times, Susan Lozier, oceanograf și decan la Colegiul de Științe din Georgia Tech, a declarat că cercetarea este „interesantă”, dar a considerat că este încă incert dacă circulația în AMOC este cu siguranță încetinită din cauza acestei instabilități, precizează IFLScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel