Roverul Curiosity a găsit o serie de depozite de pietriș, înalte de aproximativ 10 metri, simetrice, dovezi ce ar putea oferii informații prețioase privitoare la trecutul planetei.
Roverul Curiosity, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a găsit o serie de depozite de pietriș înalte de aproximativ 10 metri, simetrice, dovezi sedimentologice ale inundațiilor uriașe antice, în craterul Gale de pe Marte.
„Am identificat prezența în trecut a unor mega inundații, folosind date sedimentologice detaliate observate de roverul Curiosity. „Depozitele lăsate în urmă de inundații nu fuseseră identificate anterior.”, a spus dr. Alberto G. Fairén, astrobiolog în cadrul Departamentului de Astronomie de la Universitatea Cornell și Centrul de Astrobiologie din Spania. Așa cum acționează și pe Pământ, caracteristicile geologice, inclusiv activitatea apei și a vântului, au acționat și pe Marte iar efectele au fost înghețate în timp pentru aproximativ 4 miliarde de ani.
"Antidunele sunt efecte ale inundațiilor care au curs pe fundul craterului Gale în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, care sunt identice cu trăsăturile formate de topirea gheții pe Pământ cu aproximativ 2 milioane de ani în urmă", a spus profesorul Ezat Heydari, cercetător în Departamentul de Fizică, Științe Atmosferice și Geoștiință de la Universitatea de Stat din Jackson.
Cea mai probabilă cauză a inundațiilor de pe Marte a fost topirea gheții, din cauza căldurii generate de un impact major, care a eliberat dioxid de carbon și metan din zonele înghețate ale planetei. Condensarea a format nori de vapori de apă, care la rândul lor au creat ploi torențiale, posibil la nivel planetar. În perioada timpurie, „Marte a fost o planetă extrem de activă din punct de vedere geologic”, a mai spus dr. Fairén, potrivit SciNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News