Iată ceva ce poate nu ştiai despre domnitorul Alexandru cel Bun!
Domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova a început la 29 iunie 1400 şi a durat până la 1 ianuarie 1432. Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I, i-a succedat la tron lui Iuga Ologul care a fost îndepărtat de către Mircea cel Bătrân.
Poate că ştii toate astea din cărţile de istorie, însă nu mulţi sunt cei care cunosc picanteriile din vieţile marilor domnitori români. Cum ar fi faptul că una din soţiile lui Alexandru cel Bun îi era şi... mătuşă.
Alexandru cel Bun a fost căsătorit de patru ori. Prima soţie, fiica palatinului Ştefan din Losontz, se numea Margareta. Aceasta a ctitorit şi construit biserica catolică din Baia unde a şi fost înmormântată. După moartea Margaretei, Alexandru cel Bun s-a căsătorit cu Neacşa, cunoscută de autorii străini drept Ana. Ana a murit subit, la scurt timp după cununie. A treia soţie s-a numit Ringala, sora lui Vytaudas şi cumnata lui Vladislav al II-lea Iagello. În acelaşi timp Ringala era înrudită cu Alexandru cel Bun, fiind vară primară cu Anastasia, soţia lui Roman I şi mama lui Alexandru cel Bun.
Înaintea acestei căsătorii, Ringala a fost căsătorită cu ducele de Mazovia, însă între timp a rămas văduvă. După 10 ani de căsătorie, Alexandru cel Bun a divorţat de Ringala pe motiv că aceasta îl presa să se convertească la catolicism. La scurt timp s-a căsătorit cu Marina, care se trăgea dintr-o familie boierească din Moldova şi care i-a dăruit patru fii.
Potrivit însemnărilor marelui cronicar Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a rămas legendar în istorie pentru impecabila organizare politică, administrativă şi ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerţul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat şi oraşul Iaşi. A obţinut recunoaşterea mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de Constantinopol. În 1402 a adus moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu