CURS BNR, 21 iunie 2022. Iată ultimele informații de la Banca Națională a României.
CURS BNR, 21 iunie 2022. Euro continuă să crească, în timp ce dolarul SUA a intrat pe un trend descendent, asta după ce, recent, euro se prăbușea zilnic în raport cu moneda americană, ajungând la cel mai mic raport.
Euro se află astăzi la 4,9475 lei, după o creștere cu 0,0027 lei.
Dolarul SUA a fost raportat la 4,6794 lei, în urma unei scăderi cu 0,0143 lei.
CURS BNR, 21 iunie 2022. Un euro este egal cu 1,0573 USD.
Indicele IRCC trimestrial este la 1,86%, iar ROBOR se află la 6,18% la 3 luni, 6,31% la 6 luni și 6,5% la 12 luni.
Leul s-a depreciat în raport cu lira sterlină, ajunsă la 5,7576 lei, după o creștere în raport cu moneda românească cu 0,0095 lei.
CURS BNR, 21 iunie 2022. Leva bulgărească s-a majorat la 2,5296 lei, cu 0,0014 lei.
Noua liră turcească continuă să scadă, ajungând la 0,2698 lei (-0,0011 lei), la fel și gramul de aur: 276,4961 lei (-1,2871 lei).
Toate valorile raportate astăzi sunt valabile pentru tranzacțiile din următoarea zi, respectiv 22 iunie 2022.
Zona euro este bine plasată pentru a depăşi recenta volatilitate de pe piaţă, iar economia sa va creşte în acest an şi anul viitor, a declarat preşedintele Eurogrupului, negând că uniunea monetară se confruntă cu o criză asemănătoare celei care a lovit în urmă cu un deceniu, scrie FT, conform Mediafax.
Paschal Donohoe, care este ministrul irlandez de finanţe, precum şi şeful grupului pan-eurozonei al miniştrilor de finanţe, a declarat că circumstanţele actuale sunt "complet diferite de tipul de mediu de criză în care ne aflam" atunci când blocul a fost cuprins de o spirală de vânzare a datoriilor suverane la începutul anilor 2010.
Donohoe a declarat că zona euro are acum o "arhitectură mai puternică" şi "fundamente mai profunde pentru moneda noastră comună".
De la ultima criză a datoriilor din regiune, UE şi-a consolidat reglementarea bancară prin crearea unui supraveghetor paneuropean şi a unei infrastructuri de combatere a crizelor prin intermediul unui mecanism comun de soluţionare a situaţiilor de faliment al creditorilor. Banca Centrală Europeană dispune de noi instrumente pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale, în timp ce legislatorii au creat un fond de redresare susţinut de datoria comună în timpul pandemiei de coronavirus.
"Suntem cu toţii încrezători în capacitatea noastră de a naviga prin schimbările care au loc", a declarat el.
Inflaţia în creştere şi încrederea fragilizată, care rezultă în parte din întreruperile în aprovizionarea cu energie cauzate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie, au stârnit temeri că zona euro se îndreaptă spre un declin puternic. Pe măsură ce BCE se alătură altor factori de decizie politică în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzilor, aceste temeri s-au intensificat. Randamentele obligaţiunilor italiene şi spaniole au atins săptămâna trecută cele mai ridicate niveluri din ultimii opt ani, pe fondul intensificării emoţiilor de pe piaţă.
Anterior, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a fost dură cu privire la inflaţie după ce consiliul de guvernare al băncii centrale s-a reunit la Amsterdam pe 9 iunie, când a decis să pună capăt la opt ani de dobânzi negative şi achiziţii masive de obligaţiuni. Însă miercurea trecută, BCE a anunţat, în cadrul unei reuniuni de urgenţă, că accelerează lucrările la un nou "instrument antifragmentare" pentru a împiedica creşterea disproporţionată a costurilor de împrumut în ţările mai slabe, precum Italia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu