Iată ce anunță BNR pentru toate tranzacțiile din weekend și de luni.
Publicitate
Euro a scăzut astăzi la 4,9130 lei, cu 0,0116 lei.
Dolarul american, în schimb, își continuă ascensiunea: 5,0434 lei valorează astăzi, cu 0,0106 lei mai mult decât valoarea anunțată joi.
Francul elvețian a scăzut sub 5 lei, la 4,9896 lei. Scăderea de astăzi a fost cu 0,0209 lei.
Și lira sterlină se depreciază puternic în fața leului românesc: 5,6081 este valoarea anunțată astăzi, cu 0,0319 lei mai mică decât cu o zi în urmă.
Gramul de aur a scăzut la 263,5245 lei (-1,0885 lei).
1 euro a ajuns să fie egal cu 0,9741 dolari americani.
ROBOR-ul a stagnat pe linie astăzi, după avântul din ultimele zile:
ROBOR 3M (3 luni): 8,18%
ROBOR 6M (6 luni): 8,29%
ROBOR 12M (12 luni): 8,41%.
Amintim că toate valorile anunțate astăzi de BNR sunt valabile pentru toate tranzacțiile din weekend și de luni.
Românii continuă să-și facă credite la bănci, în ciuda crizelor actuale, pentru că acesta este și momentul în care cei mai mulți își caută siguranța.
Economistul Adrian Negrescu a vorbit despre cea mai bună soluție pentru creditele noi, dar și despre ce au de făcut românii care deja au un credit. De asemenea, el a arătat și diferențele dintre IRCC și ROBOR, care, după spusele sale, se vor ”atenua” în 2023, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru cei care credeau că au scăpat, cu ajutorul IRCC-ului.
Credite pe termen lung în lei, euro sau dolari? Care este varianta cea mai bună?
Adrian Negrescu: În actualele condiții, cel mai eficient pare creditul în euro. Dobânda este semnificativ mai mică decât la creditul în lei și, dacă ne uităm în urmă, putem observa cum, chiar și în condiții de inflație, criză și alte turbulențe, finanțarea în euro nu a suferit șocuri precum cea în franci elvețieni sau lei.
Atenție însă la condițiile de creditare în euro. Dincolo de clauza de venituri, este absolut necesar să citiți cu atenție contractele, să vedeți ce costuri suplimentare, dincolo de dobândă, practică băncile.
Pe termen lung, creditul în euro pare o soluție optimă mai ales că, până la urmă, vom adopta și noi moneda europeană. Că vor fi 10 ani, poate 15, cert este că, atunci când îți iei un credit pe 25-30 de ani, trebuie să iei în calcul și acest aspect.
În acest an, pare că startul reclamelor de Crăciun nu mai e dat, de marii publicitari, din octombrie.
Sociologul Alfred Bulai și-a exprimat uimirea cu privire la absența reclamelor pentru Crăciun. Deși suntem la mijlocul lunii octombrie, iar temperaturile din termometre ajung să depășească 20 de grade Celsius, anii precedenți ne-au obișnuit cu reclame de Crăciun încă din a doua lună de toamnă. De multe ori, americănescul Halloween a căzut pe loc secund, având doar un raion dedicat copiilor. În acest an, pare că nici unul, nici celălalt nu stârnesc mare entuziasm încă. Dacă vacanțele externe de vară au fost la mare căutare în acest an, sărbătorile pare că mai au de așteptat.
Probabil că am ajuns în etapa a patra, așa cum un celebru trainer de educație financiară avertiza când miliardele economisite de români făceau plajă... în Maldive. Etapa a patra presupunea ”veselie mare la suprafață + probleme grave la bază”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu