Curtea de Apel Galați a decis ca doi brăileni să restituie împrumutul la valoarea sa din momentul acordării creditului. Practic, a înghețat cursul la momentul acordării creditului, când valoarea francului elvețian era la jumătatea celei de acum.
Avocata Angelica Roşu a precizat că-n luna iulie 2008, o familie din Brăila (Antonia - Mariana şi Ilie Aramă) împrumuta 43.511 franci elveţieni de la o sucursală locală a unei bănci. Conform clauzelor contractuale, creditul era acordat pentru o perioadă de 480 luni, cu o rată anuală a dobânzii iniţiale de 5,5 % pe an. La acea dată, cursul de schimb era de 2,16 lei pentru un franc elveţian.
”Din cauza mai multor acţiuni unilaterale din partea finanţatorului cât şi a dublării valorii francului elveţian faţă de leu (la momentul introducerii acţiunii în instanţă oscila în jurul a 4,2 lei), clienţii au cerut, în 2015, instanţelor de judecată să constate caracterul abuziv al mai multor dispoziţii din Contractul de credit şi să îngheţe cursul la momentul creditării. Instanţa a decis că restituirea creditului trebuie să se facă la cursul din data finanţării, iar majorarea dobânzii după acordarea împrumutului şi obligaţia de plată a comisioanelor de administrare şi de rambursare anticipată sunt abuzive”, se spune în informare.
[citeste si]
În total, pentru perioada 2008 - 2015 familia din Brăila ar trebui să primească înapoi aproximativ 10.000 de franci elveţieni, valoarea exactă urmând a fi stabilită de un executor judecătoresc.
”Hotărârea instanţei este extrem de importantă deoarece poate avea impact asupra tuturor proceselor în desfăşurare cu o cauză similară”, se mai spune în informare.
În document se mai precizează că s-a reuşit, de asemenea, îngheţarea cursului şi într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Galaţi.
”În cursul acestei săptămâni, instanţa de judecată a decis ca reclamanta Andreea Aida Puşcaşu să restituie împrumutul luat de la o bancă la paritatea din ziua acordării, la care se mai poate adăuga o marjă de cel mult 20%. În 2008, reclamanta împrumuta suma de 48.000 de franci elveţieni, pe care trebuie să o restituie în 30 de ani. Judecătorii au constatat caracterul abuziv al clauzei privind plata în valută elveţiană şi au decis că ratele vor fi achitate la un curs care nu va depăşi 2,785 lei/ franc eleveţian. Decizia este executorie, dar nu este definitivă”, se menţionează în informarea de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu