Cursul euro-dolar se mişcă în mod frecvent cu 1% într-o singură zi, dar comentariile referitoare la cursul leu-euro te fac să te sperii, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"Atenţie la mişcările cursului de schimb. Am scăpat de euroizare, în mare măsură, putem să-i dăm mai multă flexibilitate. Vedeţi cât de sensibilă e societatea? S-a mişcat cursul cu 1% ,de la 4,6 la 4,64, sau mai puţin de 1%. Comentarii puternice, tari de tot, puteai să te şi sperii dacă te uitai ... Degeaba spune BNR, "stai mă nene, uită-te la euro-dolar", 1% în mod frecvent se întâmplă într-o zi, nu în câteva zile şi la câteva luni. Există în continuare o sensibilitate, hai s-o numesc emoţională, la această chestiune. Există întrebări la care e şi greu să răspunzi. De ce se întâmplă toamna? Dacă se întâmplă toamna, de ce se întâmplă toamna, dacă se întâmplă iarna, de ce iarna, când trebuie să importăm gaze, dacă e primăvara e pentru că e înainte de Paşti, dacă e vara, când pleacă bietul om în vacanţă... trebuie înţelese şi aceste abordări în anumite limite. Dacă sunt împărtăşite de oameni consideraţi analişti, avem o problemă, oameni care au un cuvânt în piaţă, vor şi ei să facă o analiză, şi "băi, ştii care-i chestia?" Trebuia să se deprecieze... nici nu înţelegi", a spus Isărescu, la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
El s-a referit şi la comentariile potrivit cărora dobânda în piaţă nu trebuia lăsată la un nivel mic.
"Nu trebuia lăsată dobânda atât de scăzută. Ce trebuia să facem? Să o ţineţi sus. Da, de ce? I-aţi obişnuit pe români cu dobândă scăzută. I-am obişnuit pe o săptămână, pe două sau e o chestie de 4 ani, care s-a întâmplat în toată lumea? Comparaţia mea e un pic caraghioasă aşa. Dacă cineva face o promoţie, poţi să îi spui publicului: nu poţi să cumperi ieftin, trebuie să cumperi scump pentru că te obişnuieşti să cumperi ieftin şi e rău. Când apare o analiză dintr-asta, trebuie să-ţi pui întrebări. Se înţeleg într-adevăr lucrurile? 4-5 ani de dobânzi negative în lume, putea România să stea izolată? Hai să zicem că reuşea. Am făcut ceva care este tranzitoriu. Am păstrat rata de politică monetară la 1,75%. Nu am coborât. Hai să zicem că sterilizam şi ţineam şi dobânzile în piaţă la 1,75% -2% cât sunt în prezent, ca nu cumva le-aţi dat românilor o iluzie. Ce se întâmpla cu cursul? Se aprecia, se făcea din nou 4, 3 şi ceva. Mai mult ca sigur că intrau capitalurile, că doar nu lucrăm cu nărozi în lume. Ăia sunt mai deştepţi decât noi", a arătat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, cursul s-ar fi dus, în această situaţie, la niveluri nesustenabile, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu