Cursa pentru Casa Albă devine tot mai acerbă. Kamala Harris l-a numit fascist pe Donald Trump

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, susține că rivalul republican, Donald Trump, ar fi fascist.

Kamala Harris l-a numit pe Donald Trump fascist, într-o declarație cu un atac fără precedent, în care și-a prezentat adversarul prezidențial drept un potențial autocrat, ce ar putea avea viziuni autoritare dacă ar reveni la Casa Albă.

Vicepreședinta SUA și candidata democrată a trecut un prag psihologic important în abordarea chestiunii fascismului, într-un interviu acordat lui Charlamagne Tha God, un influent host de radio a cărui audiență ajunge la 8 milioane de ascultători, majoritatea de culoare, în fiecare lună. Discuția a avut loc în timpul unei opriri de campanie în Detroit, un oraș central în lupta dintre cei doi candidați pentru statul-cheie Michigan.

"Da, putem spune asta despre el"

Descriind opțiunile electorale în cadrul interviului telefonic de o oră, Harris a fost inițial precaută, spunându-i gazdei că americanii din alegerile de pe 5 noiembrie "au două opțiuni... și sunt două viziuni foarte diferite pentru națiunea noastră”, înainte de a oferi o definiție vagă a viziunii sale.

Charlamagne a provocat-o pe Harris, în esență, să facă un pas mai departe, spunând: "Cealaltă opțiune este despre fascism. De ce nu putem spune asta direct?"

Harris a răspuns imediat: „Da, putem spune asta despre el.”

Este pentru prima dată când Harris susține public utilizarea cuvântului „fascist” pentru a-l descrie pe Trump și planul său de guvernare, deși acest termen a fost invocat în mod repetat de unii observatori, pe măsură ce retorica sa de campanie și amenințările de a închide adversarii politici au devenit tot mai amenințătoare.

Aprobarea explicită a acestui termen de către Harris pentru a-l descrie pe Trump deschide un nou capitol în campania prezidențială, în care ea l-a criticat deja pentru relația sa apropiată cu liderul rus Vladimir Putin și pentru admirația sa declarată față de alți autocrați străini.

Comentariile lui Harris merg mult mai departe decât atacul din ziua precedentă asupra retoricii tot mai autoritare a lui Trump, când l-a numit „instabil, dezechilibrat și periculos” în răspuns la etichetarea oponenților democrați drept „inamicul din interior”. Trump susținuse, de asemenea, folosirea armatei împotriva oponenților pe care îi acuza că ar complota pentru a provoca „haos” în ziua alegerilor, deși – fiind candidat din opoziție – nu are puterea de a face acest lucru.

O carte nou publicată de jurnalistul Bob Woodward îl citează pe fostul președinte al Statului Major General al SUA, generalul Mark Milley, descriindu-l pe Trump drept un „fascist total” și „un fascist până în măduva oaselor”.

Trump a numit-o  pe Harris „tovarășă”, un titlu menit să sugereze afilierile ei comuniste

Campania lui Trump a denunțat imediat declarațiile lui Harris, susținând că ele incită cei mai virulenți critici ai fostului președinte să încerce să-l omoare – o acuzație pe care susținătorii lui Trump au adus-o frecvent democraților pentru că îl prezintă pe republican ca pe o amenințare la adresa democrației.

„Acesta este tipul de retorică dezgustătoare care a dus la două tentative de asasinat împotriva președintelui Trump,” a postat campania fostului președinte pe X.

Această condamnare a trecut cu vederea faptul că Trump a etichetat-o în mod repetat pe Harris drept fascistă – dar și comunistă și marxistă.

De exemplu, la un miting în Michigan pe 29 august, Trump a declarat: „Ea este o marxistă.” De asemenea, a numit-o „tovarășă”, un titlu menit să sugereze afilierile ei comuniste. Totodată, i-a numit pe democrați „gunoaie”.

De mult timp circulă speculații despre presupusa simpatie a lui Trump pentru fascism. John Kelly, care a fost șeful personalului de la Casa Albă în timpul președinției sale, a spus într-un interviu pentru promovarea memoriilor sale că Trump a afirmat că Hitler „a făcut câteva lucruri bune”, lăudându-l pentru reconstruirea economiei Germaniei, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel