Cursuri de perfecţionare pentru profesorii de limba română din Timocul sârbesc şi cel bulgăresc

Profesorii care predau limba română sau în limba română în regiunea Vidin - Bulgaria şi în Valea Timocului - Serbia vor beneficia, în perioada 23 - 28 iulie, de cursuri de perfecţionare la Craiova, informează Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, organizator al evenimentului.

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu "AVE" - Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria şi Asociaţia pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum".

Stagiul de perfecţionare va avea două teme majore: Metodica predării limbii române şi Psihopedagogie şcolară. Cursurile vor fi predate de profesori metodişti de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. La cursuri vor participa 16 profesori care predau limba română sau în limba română în regiunea Vidin-Bulgaria şi Timocul sârbesc.

"Dacă în prima parte a zilei profesorii vor învăţa cum să crească atractivitatea şi calitatea actului educaţional în limba română, în partea a doua a zilei aceştia vor putea vizita diferite obiective culturale şi spirituale din Craiova: Catedrala Mitropolitană, Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei cu secţiile de Istorie, Arheologie, Ştiinţele Naturii, Etnografie şi Parcul Romanescu", a informat sursa citată prin intermediul unui comunicat.

În Bulgaria, comunitatea românească este întâlnită în partea de nord-vest, în regiunile Vidin, Vraţa şi Plevna. Comunitatea românească din Serbia trăieşte în două regiuni: Voivodina şi Serbia de N-E, cunoscută ca Valea Timocului, între Dunăre, Morava, Timoc şi frontiera cu Bulgaria.

"Românii din Bulgaria nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educaţie în limba lor în şcoli de stat. Nu există învăţământ de stat primar şi secundar în limba română ca limbă maternă. Organizaţiile româneşti din Bulgaria desfăşoară sporadic cursuri de limba română de la ciclul preşcolar până la cel liceal. UERB organizează, cu finanţarea guvernului român, cursuri pilot de limba română, câte două ore pe săptămână în timpul liber, de regulă sâmbăta sau duminica. La Şcoala 'P.R. Slaveikov' din Vidin, începând cu anul şcolar 2015/2016, o clasă de 14 elevi studiază limba română o oră pe săptămână, ca limbă străină şi ca materie opţională", se arată din comunicat.

Proiectul se încadrează în Programul de Educaţie "Apostol Mărgărit", din Planul de activităţi al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel