Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat măsuri speciale pentru protejarea siguranței elevilor și a personalului din unitățile de învățământ, subliniind că activitatea didactică cu prezență fizică va fi suspendată acolo unde situația o impune.
Ligia Deca a anunțat că prioritatea Ministerului Educației este protejarea siguranței copiilor și a întregului personal din școli. „Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune. Siguranţa copiilor şi a întregului personal din şcoli este prioritară şi solicit inspectoratelor şcolare să ofere şcolilor tot sprijinul de care ar putea avea nevoie în gestionarea eventualelor situaţii neplăcute pe care condiţiile meteo nefavorabile le-ar putea genera”, a precizat ministrul pe Facebook. Acest apel vine într-un moment critic, în care vremea extremă poate afecta grav infrastructura școlară, accesul la unitățile de învățământ și poate pune în pericol integritatea fizică a copiilor.
În vederea gestionării situațiilor de urgență, Deca a solicitat inspectoratelor școlare județene (ISJ) și Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) să pună la dispoziție, începând de luni, un număr de telefon la care să fie semnalate problemele urgente cauzate de condițiile meteo nefavorabile. Aceasta este o măsură suplimentară menită să faciliteze o reacție rapidă și eficientă la nivel local și să asigure comunicarea directă între autorități, școli și familii.
Ministrul Educației a subliniat, de asemenea, importanța unei monitorizări atente a infrastructurii educaționale în această perioadă. Printre problemele majore care pot apărea din cauza fenomenelor meteorologice se numără accesul îngreunat către unitățile de învățământ, lipsa alimentării cu energie electrică și deteriorarea infrastructurii școlare. În acest sens, inspectorii școlari generali au fost instruiți să transmită de urgență către Ministerul Educației orice situație care ar putea impune suspendarea activităților educative sau trecerea acestora în format online/hibrid.
O altă măsură specifică menționată de ministru vizează protejarea echipamentelor IT din școli. Ligia Deca a solicitat ca toate echipamentele tehnologice să fie deconectate de la sursele de alimentare cu energie electrică pentru a evita deteriorarea lor în cazul unor întreruperi bruște ale curentului electric.
Aceste măsuri vin pe fondul unei alerte meteo extinse emise de ANM, care include mai multe coduri galbene și portocalii de ploi torențiale, furtuni și intensificări ale vântului, valabile pentru aproape întreaga țară. În plus, a fost emis și primul cod roșu pentru județul Galați, unde cantitățile de apă pot ajunge la valori extreme, de până la 100 l/mp în anumite zone.
Meteorologii avertizează asupra unei scăderi bruşte și semnificative a temperaturilor, de până la 15 grade în doar câteva ore. Dacă sâmbătă s-au înregistrat temperaturi de 33-34 de grade Celsius în unele regiuni, de duminică și până luni valorile termice vor scădea drastic, ajungând la maxime de doar 15 grade Celsius în regiunile intracarpatice și 20 de grade în sud-estul țării.
În zonele montane, la altitudini de peste 1700 de metri, precipitațiile vor lua forma de lapoviță și ninsoare, în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde se așteaptă și intensificări ale vântului de până la 90 km/h. Această schimbare bruscă a vremii marchează un început de toamnă caracterizat de instabilitate extremă și condiții meteo care amintesc mai degrabă de iarna timpurie decât de sezonul de toamnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu