CC a decis. Legea pensiilor este constituţională

Curtea Constituțională a decis că Legea pensiilor este constituțională, respingând astfel sesizările PNL și PSD+PC.

Plenul Curţii Constituţionale (CC) s-a întrunit în şedinţă în 29 septembrie pentru a soluţiona sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de 55 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL şi, respectiv, de 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

Biroul de presă al CC preciza atunci că, "având în vedere cererea formulată de unii judecători pentru o mai bună studiere a problemelor ce fac obiectul celor două sesizări", plenul Curţii Constituţionale a decis întreruperea deliberării şi reluarea acesteia în 6 octombrie.

PNL şi PSD susţin că Legea pensiilor încalcă dreptul de proprietate şi dreptul la un trai decent. Opoziţia nu este de acord nici cu egalizarea vârstei de pensionare şi nici ca punctul de pensie să fie mai mic de 45%.

O altă prevedere a legii contestată este legată de vârsta de pensionare. Astfel până în 2030 atât femeile cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. În sistemul public de pensii au fost introduşi şi parlamentarii sau diplomaţii, dar şi cei plătiţi pe drepturi de autor sau PFA.

După acestă decizie, legea va ajunge pe la Cotroceni pentru promulgare. Daca președintele Traian Băsescu va face acest lucru, opoziția va iniția procedura de suspendare a șefului statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel