Decizia CAB în dosarul generalilor SRI, Coldea și Dumbravă, este definitivă.
Curtea de Apel București (CAB) a decis menținerea controlului judiciar pentru generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, dar le permite să iasă din țară, fără a părăsi Uniunea Europeană.
”Soluția pe scurt: Încheierea F/CP din 21.11.2024 - În baza art. 216 alin. 3 C. pr. pen. raportat la art. 213 C. pr. pen. și art. 215 ind.1 alin. 5 C. pr. pen. admite plângerile formulate de inculpații Coldea Florian, Dumbravă Dumitru și Trailă Doru împotriva ordonanței Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Structura Centrală, emisă la data de 8 noiembrie 2024 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune în ceea ce îi priveşte pe inculpați.
Desființează, în parte, ordonanța menționată, în sensul modificării obligației prevăzute de art. 216 alin. 3 C. pr. pen. raportat la art. 215 alin. 2 lit. a C.pr.pen., inculpaților urmând a li se interzice să depășească spațiul Uniunii Europene fără încuviințarea procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată. Menține celelalte dispoziții ale ordonanţei Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Structura Centrală, emisă la data de 8 noiembrie 2024 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune în ceea ce îi privește pe inculpați. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanței.
Decizia CAB a fost pronunțată în camera de consiliu, joi, 21 noiembrie, este definitivă, se mai arată în ”docuntul de încheiere - măsuri preventive (faza de UP)”.
Săptămâna trecută, cei trei s-au prezentat la DNA, acolo unde li s-a prelungit din nou măsura preventivă a controlului judiciar pentru încă 60 de zile.
”În contextul evoluțiilor în dosarul cu nr.52/1/P/2024, instrumentat la nivelul DNA, fac următoarele precizări:
- în pofida solicitărilor repetate, formulate în termenele legale, am intrat in posesia unei copii a dosarului abia în seara zilei de 12 iulie a.c., când aceasta a fost pusă la dispoziția apărării, la peste 50 de zile de la dispunerea măsurii de punere în mișcare a urmăririi penale;
- luând în calcul garanțiile de care trebuie să aibă parte orice persoană în cadrul unui proces penal, dar și alte aspecte privind evoluția dosarului, în data de 15 iulie a.c. am depus un Memoriu adresat procurorului-șef al DNA;
- ulterior, în cadrul audierii la care am fost convocat în 15 iulie a.c., dat fiind și termenul scurt avut la dispoziție pentru studierea întregului conținut al dosarului, am amânat formularea unei declarații cu privire la acuzațiile care mi-au fost aduse la cunoștință cu acel prilej, în calitate de suspect, dar am pus la dispoziție o serie de precizări și clarificări în susținerea nevinovăției mele;
- în data de 16 iulie a.c., am depus o plângere penală privind inducerea în eroare a organelor judiciare comisă prin afirmații mincinoase de către Cătălin Hideg, autodenunțătorul din dosarul cu nr. 52/1/P/2024;
- în data de 17 iulie a.c., după consultarea cu apărătorii mei, am făcut plângere împotriva prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune.
Continuând să îmi demonstrez nevinovăția conform reglementarilor procesuale, îmi mențin deschiderea și disponibilitatea de cooperare cu instituțiile abilitate ale statului român, precum și încrederea că urmărirea penală declanșată în dosarul în discuție are ca obiectiv stabilirea adevărului”, potrivit unui comunicat de presă a lui Florian Coldea. Citește articolul complet aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu