Curtea de Apel din Kiev respinge cererea de eliberare a Iuliei Timoşenko

Iulia-Timosenko
Iulia-Timosenko

Curtea de Apel din Kiev a respins vineri cererea de eliberare a opozantei ucrainene şi fost premier Iulia Timoşenko, încarcerată de o săptămână în cadrul unui proces pentru abuz de putere, relatează AFP.

"Nu există nici un motiv legal pentru a examina acest recurs", a declarat judecătoarea Olga Efimova de la Curtea de Apel, sesizată de Timoşenko, care contestă plasarea sa în arest preventiv la 5 august, transmite Mediafax.

"Curtea consideră că cerera nu este admisibilă. Această decizie nu poate face obiectul apelului", a adăugat judecătoarea, provocând furia deputaţilor şi partizanilor lui Timoşenko prezenţi în sala de audiere.

"Ruşine! Ruşine!", au scandat mai mulţi deputaţi pro-Timoşenko. "Criminal în robă de judecător! Tiran în închisoare!", a afirmat unul dintre ei, adresându-se judecătoarei.

Iulia Timoşenko nu a asistat la audiere, prezenţa sa nefiind obligatorie în cadrul acestei proceduri, a precizat judecătoarea Efimova, în timp ce soţul fostului premier se afla în sală.

Curtea a aprobat astfel cererea Parchetului, care a apreciat că apelul lui Timoşenko nu este admisibil, un punct de vedere contestat de avocaţii apărării.

"Este absurd ca o persoană plasată în detenţie să nu aibă dreptul de a contesta această decizie", a declarat avocatul Iuri Suhov după audiere. "Nu există sistem judiciar în Ucraina", a adăugat el.

"Această decizie a fost scrisă în afara tribunalului", a afirmat un alt avocat al apărării, Siri Mikola.

Joi, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat că acest proces nu are "nici o motivaţie politică" şi a promis că nu se va amesteca în acest caz.

Judecată la Kiev începând din 24 iunie, Iulia Timoşenko este acuzată că şi-a depăşit prerogativele de prim-ministru în 2009, când a autorizat, fără aprobarea Guvernului, semnarea contractelor de import de gaze naturale din Rusia, la un preţ considerat dezavantajos pentru Kiev.

Procurorii s-au plâns de mai multe ori de comportamentul lui Timoşenko la audieri, iar Tribunalul a decis să o plaseze în arest după ce l-a acuzat de corupţie pe premierul Mikola Azarov, venit să depună mărturie împotriva ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel