CURTEA DE CONTURI, 150 de ani de existență. Ce a făcut Traian Băsescu

Aniversarea, în această săptămână, a 150 de ani de la crearea Curţii de Conturi este marcată nu doar printr-o  sesiune solemnă în Parlament, ci şi printr-o serie de apariţii editoriale care prezintă, sintetic, istoricul şi evoluţia acestei importante instituţii a statului democratic. Totodată, reprezentanții Curții de Conturi au fost decorați, joi, de Traian Băsescu 

În urmă cu 150 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga Legea de înființare a Înaltei Curți de Conturi a României. Actul normativ prin care instituția de control devenea realitate deschidea calea modernizării statului român și a reprezentat un pas important către civilizație, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, președintele Curții de Conturi, fostul senator PSD, Nicolae Văcăroiu.

„Istoria Curţii de Conturi a României", editată de Curtea de Conturi şi Centrul de Studii Istorice, Economice şi Sociale, semnată de Bogdan Mungescu şi prefaţată de Nicolae Văcăroiu trece în revistă etapele parcurse de-a lungul mai multor regimuri şi sisteme politice. În „cuvântul înainte", preşedintele Nicolae Văcăroiu face o serie de consideraţii asupra modului în care instituţia a reuşit să facă faţă unor condiţionări adverse, menţinându-şi independenţa şi neutralitatea politică.

O a doua lucrare lansată cu ocazia aniversării Curții de Conturi este volumul "Relații internaționale 1864 - 2014", semnată de Corina Mihaela Băltățescu.

Emisiune numismatică dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (aur, argint și tombac cuprat) și o monedă de argint dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.

Ca elemente de identificare, monedele redau portretul domnitorului Al. I. Cuza, un citat din legea de înființare a Curții de Conturi de la 1864, stema României, valoarea nominală și inscripțiile în arc de cerc: "ROMANIA" și „ALEXANDRU IOAN CUZA".

Pentru această emisiune, BNR a produs 150 de seturi de trei monede și 250 de bucăți monede de argint. Acestea pot fi achiziționate la prețul de 1.780 lei/buc. (setul de trei monede), respectiv 300 lei pentru moneda de argint.

Reprezentanții Curții de Conturi, decorați de Traian Băsescu 

Reprezentanți ai Curții de Conturi au fost  decorați, joi, la Palatul Cotroceni de președintele Traian Băsescu. Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi, a primit Ordinul National Steaua României - în grad de Ofițer pentru excelență, recunoscută la nivel internațional, de care a dat dovadă în coordonarea actului de control, contribuind la eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare ale statului.

Totodată, șeful statului a decorat mai multi reprezentanți ai Curții de Conturi, pentru integritatea, dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind, pe aceasta cale, la mai buna întrebuințare a resurselor financiare ale statului.

Astfel, președintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Național Steaua României - în grad de Comandor Elenei-Doina Dascalu, vicepresedinte al Curții de Conturi, Ordinul Național Serviciul Credincios - în grad de Cavaler lui Mircea Vasile Popescu, vicepreședinte al Curții de Conturi, lui Aron-Ioan Popa, președinte al Autorității de Audit, și celor doi vicepreședinti ai acestei structuri - Gheorghe Oana, Ioan Anton, dar și lui Ioan Bogdan, președinte al Curții de Conturi în perioada 1993 - 1999, și lui Ioan Condor, președinte al Curții de Conturi în perioada 1999 - 2002.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel