Curtea Europeană de Justiție: Obezitatea poate fi un handicap

Angajatorii sunt nevoiți să schimbe modul de a trata angajații obezi după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că obezitatea poate constitui, în cazuri severe, un handicap. Decizia instanței europene stabilește un precedent care va afecta drepturile de angajare în Uniunea Europeană.

Hotărârea Curții de Justiție a UE în speța unui danez care și-a pierdut slujba nu merge până la a declara obezitatea o caracteristică protejată în fața oricărui fel de discriminare, conform The Guardian.

Curtea a fost sesizată de justiţia daneză în privinţa cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru că era considerat obez, întrucât avea o greutate de peste 160 de kilograme şi un indice de masă corporală (IMC, raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) de 54, informează AFP.

"Este o victorie. Mi-a trebuit mult timp să ajung aici și încă va mai fi nevoie să trec de instanța locală. Am fost concediat pentru că siunt prea gras. Sper ca instanța daneză să stabilească faptul că acest lucru nu este în regulă", a declarat Karsten Kaltoft (50 de ani) pentru The Guardian.

CEDO: Președintele nu are imunitate absolută. Statul, condamnat să plătească depăgubiri

CJE lasă la latitudinea jurisdicţiei fiecărei ţări să determine dacă obezitatea reclamanţilor se înscrie în această definiţie a "handicapului".

CJE a subliniat faptul că legislaţia europeană nu conţine o interdicţie a discriminărilor privind obezitatea în domeniul locurilor de muncă şi al muncii. În schimb, dreptul european interzice categoric discriminările bazate pe handicap.

Or, "obezitatea poate fi înscrisă în noţiunea de handicap", a considerat CJE. Cu condiţia, precizează forul european, ca, "în anumite circumstanţe date, starea de obezitate a angajatului să genereze o limitare" care "poate să reprezinte un obstacol în faţa participării depline şi efective a acestei persoane la viaţa profesională pe bază de egalitate cu ceilalţi angajaţi şi dacă acea limitare este de lungă durată".

"Acest caz se aplică mai ales dacă obezitatea angajatului generează o mobilitate redusă, declanşarea unor patologii care îl împiedică să îşi realizeze munca sau o stânjenire a exercitării activităţii profesionale", precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Efecte pe piața muncii

O distincție importantă este cea între obezitate și supraponderalitate. Aceasta din urmă este o formă mai ușoară a obezității, cu impact predominant estetic. 

Decizia CJE este criticată aspru în Marea Britanie, unde unul din patru adulți este obez. "S-a deschis o cutie de viermi pentru toți angajatorii din țară. Aceștia vor fi nevoiți să ajusteze mobila, ușile sau orice este necesar pentru oamenii foarte mari. Totodată, cred că decizia poate crea fricțiuni la locul de muncă între obezi și restul angajaților", spune Tam Fry, purtătorul de cuvânt al National Obesity Forum.

Omer Simjee, de la Irwin Mitchell (firmă de avocatură britanică), spune că "a fi gras nu este e ajuns pentru a fi considerat handicapat, ar putea fi doar dacă restricționează abilitatea de a se angaja activ și pe deplin într-o activitate. Acestea fiind spuse, pare că nu trebuie să existe o condiție medicală. Acest lucru este ceva nou și unele cazuri va însemna că obezitatea singură va fi considerată un handicap. Pentru Marea Britanie, unde unul din patru adulți este obez, va fi o adevărată durere de cap pentru afacerile britanice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel