Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a constatat miercuri că Rusia a încălcat unele părți ale unui tratat anti-terorism al ONU prin neinvestigarea sprijinului financiar acordat grupărilor separatiste din estul Ucrainei în 2014, dar nu a dispus despăgubiri așa cum a solicitat Ucraina.
Instanța supremă a Națiunilor Unite a refuzat să se pronunțe în mod specific cu privire la presupusa responsabilitate a Rusiei pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei la 17 iulie 2014, așa cum îi ceruse Kievul.
În 2017, Ucraina a cerut ICJ să găsească Rusia vinovată de încălcarea obligațiilor în baza a două tratate ale ONU, semnate de ambele țări, și să o oblige să plătească reparații civilelor ucrainene implicate în războiul de agresiune al Rusiei, precum și familiilor victimelor doborârii avionului Malaysia Airlines.
Ucraina susține, de asemenea, că Rusia a încălcat un tratat privind drepturile omului prin discriminarea împotriva tătarilor și ucrainenilor din Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.
Referitor la acest punct, ICJ a afirmat că Rusia a încălcat tratatul ONU împotriva discriminării prin neasigurarea protecției învățământului în limba ucraineană în Crimeea. ICJ a citat statistici care arată că numărul de elevi înscrisi la cursuri în limba ucraineană a scăzut drastic după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.
Totuși, ICJ nu a acordat Ucrainei compensații și a respins alte acuzații de discriminare împotriva tătarilor și ucrainenilor după 2014.
Cazul a fost adus înaintea Curții Internaționale de Justiție înainte ca Moscova să lanseze invazia sa în plină desfășurare a Ucrainei în februarie 2022.
Ambasadorul Rusiei în Țările de Jos, Alexander Shulgin, a acuzat Ucraina de "minciuni evidente și acuzații false... chiar înainte de această instanță."
Diplomatul ucrainean Anton Korynevych a ripostat că Rusia intenționează să, "ne șteargă de pe hartă."
"Începând din 2014, Rusia a ocupat ilegal Crimeea și a inițiat o campanie de ștergere culturală, vizați fiind ucrainenii și tătarii crimeeni."
ICJ s-a abținut să se pronunțe împotriva Moscovei în 2017, afirmând că Ucraina nu a furnizat dovezi clare că fondurile rusești au fost utilizate pentru a "provoca moartea sau vătămarea gravă a unui civil."
La momentul respectiv, ICJ a ordonat totuși Moscovei să elimine "limitările" impuse ucrainenilor și tătarilor crimeeni care locuiesc pe peninsula ocupată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News