Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, după peste două luni de la intrarea în vigoare a Noului Cod penal, cum poate fi aplicat acesta de judecători.
Judecătorii vor putea combina în aceeaşi sentinţă părţi din Noul Cod Penal şi Vechiul Cod Penal atunci când vor determina care lege este mai favorabilă pentru inculpat. În cazul condamnaților din Dosarul Transferurilor, Curtea de Apel Bucureşti a decis să utilizeze metoda aplicării globale a legii penale mai favorabile. Adică au aplicat doar una din legile penale, ori codul nou ori codul vechi. Avocaţii lui Mihai Stoica au contestat sentinţa şi au folosit ca argument tocmai utilizarea greşită a metodei globale în identificarea legii penale mai favorabile.
Avocaţii celor opt condamnaţi în dosarul Transferurilor ar putea invoca decizia Curţii Supreme, însă disputa nu este tranşată definitiv. Curtea Constituţională a fost sesizată în acest caz şi va decide care este cea mai bună metodă de identificare a legii penale mai favorabile, scrie gandul.info.
Citește și: Un judecător al CCR aruncă în aer deciziile din "Dosarul Transferurilor"
În sistem există şi acum o dezbatere privind două principii de drept. O parte a magistraţilor spun că legea penală trebuie aplicată integral, adică dacă unui inculpat îi este mai favorabil vechiul cod, atunci el va primi pedeapsa pentru fiecare dintre infracţiunile comise pe prevederile vechii norme penale. Aceasta este definită ca aplicarea globală a legii penale mai favorabile.
Alte voci din sistem susţin aplicarea pe instituţii a legii penale mai favorabile. Asta înseamnă că judecătorul să ia câte puţin din noul cod, dar şi din vechiul cod. Astfel, ar fi definită metoda pe instituţii autonome.
Această discuţie a apărut pentru că nici Guvernul şi nici Parlamentul nu au clarificat legislaţia, mai precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu