O scurgere de informații sugerează că, în SUA, Curtea Supremă ar putea anula legea avortului.
Curtea Supremă a SUA ar putea fi pe cale să anuleze dreptul legal la avort la nivel național, potrivit unui proiect fără precedent al unui document al instanței.
Într-un proiect de aviz de 98 de pagini, judecătorul Samuel Alito scrie că decizia Roe v. Wade din 1973 de legalizare a avortului în SUA este „extrem de greșită”.
Dacă instanța supremă din SUA respinge hotărârea, „legile declanșatoare” ar putea face imediat avortul ilegal în 22 de state americane. Se așteaptă ca judecătorii să emită o decizie până la începutul lunii iulie, scrie BBC.
Amenințarea la adresa Roe v. Wade (o decizie importantă a Curții Supreme a SUA în care s-a decis că Constituția Statelor Unite protejează libertatea femeii însărcinate de a alege să facă un avort fără restricții din partea statului) vine într-un moment în care drepturile de avort sunt amenințate în statele cu tendință republicană din SUA.
Acest lucru a stârnit reacții imediate din partea democraților și proteste atât ale susținătorilor pro, cât și a celor anti-avort, în fața Curții Supreme, luni seară.
Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, ambii democrați, au emis o declarație comună în care spun că, dacă raportul este corect, „Curtea Supremă este gata să impună cea mai mare restrângere de drepturi din ultimii 50 de ani”.
Politico a publicat integral documentul scurs, citându-l pe judecătorul Alito: „Roe a greșit enorm. Raționamentul său a fost excepțional de slab, iar decizia a avut consecințe dăunătoare”.
„Pe lângă faptul că nu au adus o soluționare națională a problemei avortului, Roe și Casey au aprins dezbaterile și au adâncit diviziunea”, a spus Alito.
Nici Curtea Supremă, nici Casa Albă nu au venit cu comentarii cu privire la scurgerea de informații.
Curtea Constituțională din Columbia a legalizat avorturile în primele 24 de săptămâni de sarcină, scrie BBC. Conform noilor reguli, nimeni nu va fi urmărit penal pentru avort în acest interval de timp.
Din 2006, avorturile sunt permise în Columbia în cazuri de viol, când viața femeii este pusă în pericol sau dacă sarcina nu este viabilă.
Hotărârea a fost salutată de grupurile pro alegere, care au numit-o „o realizare istorică”.
Arhiepiscopul José Luis Rueda a spus că Biserica Catolică va „continua să proclame, să apere și să promoveze viața umană de la gestație până la moartea naturală”.
Activiștii pro alegere spun că este cea mai recentă schimbare dintr-o serie de victorii din ultimii ani, inclusiv o decizie similară a Curții Supreme din Mexic din septembrie și legalizarea avortului până în a 14-a săptămână de sarcină în Argentina (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu